Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Willem Wilminkplein.

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
TA
Member
Member
Berichten: 706
Lid geworden op: vr aug 25, 2006 4:05 pm
Locatie: Enschede

Willem Wilminkplein.

#1 Bericht door TA » do nov 08, 2007 8:25 am

Het lijke me slim om hier alle voorderingen voor het Willem Wilminkplein te zetten, anders raakt het zo verstrooit in het Spoorzonetopic.

Hotel, kantoor en appartementen
door Toon Kolkman

ENSCHEDE - Opvallende coalitie van Ons Huis, Eden Hotel Groep en Van Wijnen.

Slideshow image
VORIGE
START
STOP
VOLGENDE
Er zijn deze woensdagmiddag in kamer 82 van het stadhuis alleen gelukkige en blije gezichten. Wethouder Eric Helder toont zich uiterst tevreden. Er wordt een nieuwe stap gezet naar nieuwbouw langs het toekomstige Willem Wilminkplein. De door de gemeente uitverkoren projectontwikkelaar Van Wijnen heeft twee partners gevonden voor de bouw van een appartementencomplex aan de Korte Hengelosestraat en voor een hotel/kantoor op hetzelfde terrein, dicht langs de spoorlijn naar Gronau.

De Eden Hotel Groep zorgt voor de hotelinvulling met 60 tot 80 kamers, vooral driesterrenkamers, een kleiner deel viersterren. Het wordt de derde vestiging van de Eden Groep in Enschede. Ze exploiteert al De Broeierd en het Dish Hotel.

Een andere opvallende partner is r.-k. Woningstichting Ons Huis, die het appartementencomplex nader helpt in te vullen. "Wij waarderen het zeer dat Ons Huis zijn nek uitsteekt door te investeren in een gebouw met een apart karakter", prijst Helder de woningcorporatie.

Het is voor Ons Huis de eerste keer dat het in het hogere huursegment van de markt actief wordt. "Het past in onze visie voor een betere spreiding van ons woningbezit", aldus directeur Ben Meijer. Het gaat om 25 tot 30 appartementen in zowel de koop- als huursector. "Dat is afhankelijk van de markt", benadrukt Meijer. Ons Huis is tot dusverre vooral actief in het lagere en middelhoge segment.

Het appartementencomplex kent op de begane grond ruimte voor winkels die aansluiten op de Korte Hengelosestraat. Op deze plek is dit jaar een door velen verfoeid kantoorpand gesloopt. Het complex dat hier terug zal keren kent geen rechthoekige vorm, maar wel veel rode baksteen. Aan de zijde van het Wilminkplein komt een ruimte voor horeca. Het ontwerp is van architectenbureau Onix.

Het hotel/kantorencomplex is een ontwerp van Dick van Gameren Architecten. Hier is naast 60 tot 80 hotelkamers ruimte voor circa 4000 vierkante meter aan kantooroppervlak. Het gebouw krijgt deels zes en deels negen bouwlagen. Het hogere gedeelte komt nabij het in aanbouw zijnde muziekkwartier. De ingangen van hotel en kantoren zijn aan het nog aan te leggen Willem Wilminkterrein geprojecteerd. Het zal een strak, modern gebouw moeten worden direct langs het spoor.

Die keuze voor twee architecten voor de invulling van dit deel van de stad tussen Muziekkwartier en Stationsplein, die zorgden voor twee duidelijk verschillende panden, is een van de redenen geweest dat de gemeente gekozen heeft voor Van Wijnen. Voor het eerst heeft de gemeente voor een groot project een plancompetitie gehouden. Vier bouwbedrijven hebben er aan deelgenomen. "Het is heel soepel verlopen", kijkt directeur stedelijke ontwikkelingsprojecten Jan Blok terug. "We hebben een heldere vraag geformuleerd en het heeft goede resultaten opgeleverd. Het daagt de markt uit."

De keuze is vorig jaar op 5 december op Van Wijnen gevallen. De ontwikkelaar heeft sindsdien de plannen uitgewerkt en partners gezocht. "Het heeft wat langer geduurd, maar er is nu wel een stevige coalitie gebouwd", aldus wethouder Helder. Hij kijkt ook met genoegen terug op de plancompetitie. "We wilden voor dit gebied niet alles aan geld ophangen. Er is gekozen voor een bodembedrag en kwaliteitseisen. Dit laatste was bepalend. We voegen een parel toe aan de binnenstad."Het komende jaar wordt gebruikt om de plannen tot in detail uit te werken en de bouwprocedures af te ronden. Zeker is in ieder geval dat beide complexen een particuliere parkeerkelder krijgen. Onder het gebouw langs het spoor komt een gemeentelijke fietsenstalling die bedoeld is voor bezoekers van het hier achter gelegen muziekkwartier. Een ware blikvanger voor het Wilminkplein moet de trap worden die toegang geeft tot de toekomstige muziekschool en tot het hotel.

Het is de bedoeling dat met de bouw van het appartementencomplex en het hotel/kantoor begin 2009 wordt begonnen. De grond waar beide gebouwen moeten verrijzen wordt nu nog gebruikt voor de bouwketen en als parkeerterrein voor bouwvakkers die aan het Muziekkwartier werken.

TA
Member
Member
Berichten: 706
Lid geworden op: vr aug 25, 2006 4:05 pm
Locatie: Enschede

#2 Bericht door TA » do nov 08, 2007 8:27 am

Nieuwe wand Wilminkplein

Van Wijnen Oost NV is de bouwer van beide complexen coalitiepartners zijn de woningstichting Ons Huis en de Eden Hotel Groep het appartementengebouw langs de Korte Hengelosestraat krijgt op de benedenverdieping winkels en aan de achterzijde een horecafunctie in het gebouw langs het spoor komen 60 tot 80 hotelkamers en 4000 m2 kantoorruimte de bouw van beide complexen begint in 2009 en zal in 2010 klaar moeten zijn

Bron: tubantia.

TA
Member
Member
Berichten: 706
Lid geworden op: vr aug 25, 2006 4:05 pm
Locatie: Enschede

#3 Bericht door TA » do nov 08, 2007 8:28 am

Willem Wilminkplein als culturele en groene oase

De ruimte tussen beide nieuwbouwcomplexen aan de Korte Hengelosestraat en het in aanbouw zijnde Muziekkwartier, dat de naam het Willem Wilminkplein krijgt, zal vooral een groene oase in een stenen omgeving worden.


Het inrichtingsplan voor dit gebied komt op maandag 3 december in de gemeenteraad op tafel. Mogelijk dat dan ook duidelijk is wat er precies met klooster De Wonne gaat gebeuren.

Gemeente en de Larinkstichting, eigenaar van het klooster waarin woongemeenschap De Wonne is gevestigd, liggen overhoop over de uitwerking van een overeenkomst uit 2005 waarbij een vleugel van het klooster nabij het in aanbouw zijnde muziekkwartier wordt gesloopt. Als compensatie zou er aan de andere kant van De Wonne nieuw mogen worden gebouwd voor de huisvesting van de (tijdelijke) bewoners. Voor deze nieuwbouw moet het straatje de Brinkgaarden en drie beeldbepalende panden aan de Noordenhagen verdwijnen. Dat gaat een meerderheid in de gemeenteraad te ver. Het bestuur van de Larinkstichting houdt tot dusverre vast aan dit nieuwbouwplan.

In de overeenkomst is ook vastgelegd dat De wonne een deel van haar tuin inlevert en het pand waarin tweedehandskledingzaak Handje Twee is gevestigd, gaat verdwijnen. Een deel van deze tuin en het terrein van Handje Twee is nodig om het Willem Wilminkplein ruimte te geven om een 'groene oase' te worden.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#4 Bericht door Winus » do nov 08, 2007 8:38 am

Het spoorzone topic is op mysterieuze wijze verdwenen, maar ik ga 'm nog terughalen. :)
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Fir
Member
Member
Berichten: 504
Lid geworden op: do jul 01, 2004 9:52 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#5 Bericht door Fir » do nov 08, 2007 8:41 am

Mooi een hotelcomplex erbij.
It's Ok love

TA
Member
Member
Berichten: 706
Lid geworden op: vr aug 25, 2006 4:05 pm
Locatie: Enschede

#6 Bericht door TA » do nov 08, 2007 11:32 am

Ja inderdaad. Ik heb echt het idee dat dit echt heel erg mooi gaat worden, zeker vanaf de stationskant gezien. Maar wat een gigantisch contrast komt er tussen het stationsplein en het willem wilminkplein. Wellicht 1 van de meest architectonische pleinen straks van Nederland. Het stationsplein en dan vooral de panden van de abn, vvv en dat callcentre ding moeten gewoon aangepast gaan worden!

Gebruikersavatar
DBM
Member
Member
Berichten: 464
Lid geworden op: di mar 23, 2004 10:16 am
Locatie: Enschede
Contacteer:

#7 Bericht door DBM » do nov 08, 2007 4:51 pm

Ik hoop dat de plannen van de Edengroep hieraan mee te doen geen alternatief zijn voor de mooie plannen op de Dish locatie, nu deze gezien de hoogte door defensie wordt vertraagd.

Het plein wordt overigens wel erg mooi, zag vandaag de foto's in de krant staan. :)

Gebruikersavatar
Fir
Member
Member
Berichten: 504
Lid geworden op: do jul 01, 2004 9:52 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#8 Bericht door Fir » do nov 08, 2007 4:58 pm

3 of 4 sterren is een redelij verschil waarin de zakelijke markt wel voor 3 zal kiezen en de evenemntenmarkt, congressen en toeristen eerder voor 4 zullen kiezen, prijsverschil is er weinig.
It's Ok love

TA
Member
Member
Berichten: 706
Lid geworden op: vr aug 25, 2006 4:05 pm
Locatie: Enschede

#9 Bericht door TA » do nov 08, 2007 6:18 pm

DBM schreef:Ik hoop dat de plannen van de Edengroep hieraan mee te doen geen alternatief zijn voor de mooie plannen op de Dish locatie, nu deze gezien de hoogte door defensie wordt vertraagd.

Het plein wordt overigens wel erg mooi, zag vandaag de foto's in de krant staan. :)
kun je die inscannen?

Helmerhoeker

#10 Bericht door Helmerhoeker » do nov 08, 2007 7:05 pm

Die afbeelding in de krant was niets nieuws, gewoon onderstaande afbeelding die al maanden geleden bekend was en ook al hier in de spoorzone-topic gestaan heeft.

Afbeelding

Perceptor

#11 Bericht door Perceptor » vr nov 09, 2007 10:26 am

Die ovalen toren staat ook nog in de planning?

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#12 Bericht door Winus » vr nov 09, 2007 1:16 pm

Niet als het aan defensie ligt.
de kloomp'maj anhoalen

INVISIBLE

#13 Bericht door INVISIBLE » zo nov 11, 2007 1:41 pm

Over dat Hotelcomplex :

Sta al jaren te roepen om een 3*** Hotel in Enschede, en zowel in de binnenstad als aan de Zuiderval, zie ik dan ook graag een extra hotellokatie ontwikkeld worden.
En wat eerder al aangegeven is in de media, er gaat een hotel op het WWP (ff afkorten hé ;) ) ontwikkeld worden in een bijzonder vormgegeven gebouw aan dit plein (Dick van Gameren).
Opzich dus niks nieuws, wel mooi dat het ontwikkelingsplan nog steeds gehandhaafd gebleven is in dat opzicht !!
Blijf het wel erg jammer vinden dat er geen Bibliotheek op het plein zijn entree zou vinden, dit was een absolute aanwinst voor dat deel van de stad geweest.
Maar goed we mogen tot dusver niet klagen over de invulling van het Willem Wilminkplein :okay: .

Ben wel verrast bij het feit, dat we wederom van de EdenHotelgroep een Hotel in het assortiment kunnen toevoegen, had zelf liever een andere Hotelketen in de stad verwelkomt (Waaronder de NH Hotelketen).

Perceptor

Re: Willem Wilminkplein.

#14 Bericht door Perceptor » do feb 14, 2008 3:04 pm

Google Maps kent inmiddels Willem Wilminkplein en de Harry Banninkstraat:
Afbeelding

INVISIBLE

Re: Willem Wilminkplein.

#15 Bericht door INVISIBLE » do feb 14, 2008 8:12 pm

Wannneer wordt er nu begonnen met de ontwerpen van Onix en Dick van Gameren ?

Helmerhoeker

Re: Willem Wilminkplein.

#16 Bericht door Helmerhoeker » do feb 14, 2008 8:46 pm

Zouden toch ergens in 2009 beginnen als ik t goed heb

INVISIBLE

Re: Willem Wilminkplein.

#17 Bericht door INVISIBLE » vr feb 15, 2008 12:37 am

Was dat niet het opleveringsjaar, wat zou betekenen dat er ergens achterin 2008 gestart zou moeten worden.

Helmerhoeker

Re: Willem Wilminkplein.

#18 Bericht door Helmerhoeker » vr feb 15, 2008 1:28 am

Ik dacht dat het in 2009 zou beginnen en dat de oplevering van het geheel in 2010 zou zijn.
Zo staat het ook in het artikel bovenaan deze pagina zie ik net.

Hys

Re: Willem Wilminkplein.

#19 Bericht door Hys » vr feb 15, 2008 11:40 am

Derde plein in centrum Enschede

Geplaatst op: 14-02-08

Naast het Van Heekplein en de Oude Markt in Enschede komt nu een derde plein. Het wordt de combinatie Stationsplein – Willem Wilminkplein.

Het Muziekkwartier gaat onderdeel uitmaken van het stadserf. Het plein en de voorzieningen zijn zowel lopend, per fiets en met openbaar vervoer prima bereikbaar. De Wenninkgaarde wordt eenrichtingsverkeer net als de Parallelweg. Dit plein biedt kansen voor een bijzondere kunstuiting. Tussen de Molenstraat, de Korte Hengelosestraat, de Noorderhagen en de Wenninkgaarde wordt het Muziekkwartier ontwikkeld.

Het Muziekcluster gaat in het najaar van 2008 open. De overige bebouwing aan het Willem Wilminkplein moet op 31 december 2010 gereed zijn.

Bron http://www.twentefm.nl/nieuws.php?id=16972


Wat ik niet helemaal snap is dat er van een combinatie van het Stationsplein en het Willem Wilminkplein wordt gesproken. Of ligt het plein straks om het nieuwe muziekcentrum heen?

Perceptor

Re: Willem Wilminkplein.

#20 Bericht door Perceptor » vr feb 15, 2008 1:07 pm

De twee pleinen sluiten straks gewoon op elkaar aan, vandaar dat ze als één worden gezien.

Plaats reactie