Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#141 Bericht door Helmerhoeker » di mar 04, 2008 10:23 pm

De Webcam werk trouwens ook eindelijk eens bij mij. Weet niet hoe dat bij anderen zit?


Afbeelding
Alleen niet al te veel te zien nu natuurlijk.

Gebruikersavatar
Tony S.
Member
Member
Berichten: 447
Lid geworden op: wo jun 07, 2006 8:23 am
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#142 Bericht door Tony S. » wo mar 05, 2008 7:07 am

Las het net in de krant.We gaan weer de lucht in :banaan:
Een lang wief is een ladder in huus!

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1473
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#143 Bericht door Twekkelerveld » wo mar 05, 2008 6:06 pm

hier ff het stukkie uit de krant :)

Bouwstop opgeheven: Saxion mag weer bouwen aan onderwijstoren

ENSCHEDE - Hogeschool komt tegemoet aan bezwaar Vredehof Uitvaartzorg.


Saxion Hogescholen hervat vandaag de bouw van een 37 meter hoge onderwijstoren aan de Van Galenstraat waarop de bestuursrechter eerder een bouwstop had gelegd. De rechter nam dat besluit op donderdag 21 februari jl. op verzoek van overbuurman Vredehof Uitvaartverzorging, die zich tegen de geplande ingang van de onderwijstoren verzette.

Aanvankelijk was de verwachting dat de door de rechter opgelegde bouwstop minstens zes weken zou duren. Maar Saxion Hogescholen heeft na overleg met Vredehof besloten tegemoet te komen aan de bezwaren van de uitvaartverzorging. Beide partijen hebben afgesproken dat Saxion niet de geplande uitgang van de onderwijstoren aan de Van Galenstraat zal benutten. In plaats daarvan wordt de huidige ingang van het gebouw De Maere aan De Ruyterlaan gebruikt om toegang tot de onderwijstoren te krijgen.

De geplande uitgang aan de Van Galenstraat ligt tegenover de achteringang van Vredehof Uitvaartverzorging waar ook de lijkwagens arriveren en vertrekken. Vredehof vreesde dat studenten de gang van zaken aan de achterkant van haar pand zouden kunnen verstoren en tekende vooral daarom bezwaar aan tegen de onderwijstoren. Dat de rechter het bezwaar honoreerde viel Saxion Hogescholen rauw op het dak. Onderdeel van de afspraak is ook dat Vredehof Uitvaartverzorging haar bezwaren tegen de onderwijstoren zal intrekken. Saxion Hogescholen is tevreden dat de bouw vandaag kan worden hervat. Een woordvoerder vertelt dat de hogeschool geen schade van de korte bouwstop heeft ondervonden. "Het gebouw wordt volgens verwachting in september 2009 opgeleverd", aldus de zegsman.

INVISIBLE

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#144 Bericht door INVISIBLE » wo mar 05, 2008 9:03 pm

Mooi nieuws, aangezien ik erg benieuwd ben naar deze "schooltoren", en het uiteindelijke resultaat van de gevel !!

INVISIBLE

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#145 Bericht door INVISIBLE » wo apr 09, 2008 4:05 pm

vrijdag 04 april 2008
Financiële impuls uit grensgebied.Steeds meer Duitse studenten weten de weg te vinden naar Saxion.

ENSCHEDE - Welbeschouwd is Saxion Hogeschool in Enschede hard op weg een succesverhaal te worden aan de andere kant van de grens. Bijna 1400 Duitse studenten staan in de loop van dit jaar ingeschreven bij een van de vele opleidingen aan de academies die onder de vlag van de hogeschool actief zijn. Dat is 10 procent van de totale studentenpopulatie van Saxion in Enschede.

Grofweg kunnen deze studenten worden onderverdeeld in drie groepen; de grootste groep van 650 studenten volgt een duitstalige opleiding, zoals sociaal-pedagogiek. Met een instroom van 190 Duitse studenten per jaar is de voortgang van dit onderwijs langdurig verzekerd. Sterker, als Saxion zou willen zou voor dit type onderwijs het dubbele aantal studenten uit Duitsland ingeschreven kunnen worden. De andere helft staat op de wachtlijst.

Dat heeft te maken met onder meer de kwaliteitseisen die Saxion zichzelf stelt; er moeten voldoende duitssprekende, gekwalificeerde docenten voorhanden zijn. "Stapje voor stapje bouwen wij ons onderwijsgebouw verder uit", zegt bestuursvoorzitter Wim Boomkamp van Saxion. "Het wachten wordt beloond voor de mensen die op de wachtlijst staan. Zij hebben in Duitsland een mbo-diploma behaald en werken in de hulpverlening. Wij bieden ze de kans om hier in een deeltijd-opleiding van vier jaar hun bachelorsgraad te halen. Dat kan in Duitsland niet."

Dan is er nog de groep Duitse studenten die een engelstalige opleiding volgt zoals International Business en Management Studies, goed voor 150 studenten. De derde groep van bijna 600 jonge Duitsers volgt eerst een taalcursus Nederlands, om daarna een van de opleidingen aan de hogeschool te volgen.

Saxion koestert de Duitse aandacht. Onlangs tijdens de open dagen was de belangstelling van gene zijde van de grens wederom overweldigend. Liefst 850 studenten kwamen naar Enschede om Saxion in al haar facetten te aanschouwen. Saxion bood daarbij graag de helpende hand. Naar kleinere Duitse plaatsjes in het grensgebied, moeilijk te bereiken met het reguliere openbaar vervoer, reed in opdracht van Saxion een bus om aspirant-studenten op te halen. Een van de initiatiefnemers was Rob Admiraal, officiëel woordvoerder van van Saxion. "Wij willen ons presenteren als internationale hogeschool in het gehele euregio-gebied."

Een paar jaar geleden was er even de vraag: hoe staat het ministerie van Onderwijs, Volksgezondheid en Sport tegenover de toename van Duitse studenten in Enschede? Saxion deed rustig aan met de werving van studenten van elders. Bestuursvoorzitter Boomkamp: "Maar uiteindelijk vond het ministerie dat dit het spel van de vrije markt moest zijn."

Voor elke student ontvangt Saxion tussen 4000 en 5000 euro bekostiging van het ministerie en van de student zelf een bedrag van 1200 tot 1300 euro collegegeld. Een aanmerkelijk financieel belang dus ook voor Saxion.

Het interne bureau 'Border Concept' voorziet in geregelde voorlichting van Duitse studenten zelf aan toekomstige Duitse studenten. Daarmee heeft Saxion een perfecte formule gevonden om in de Duitse studentenmarkt haar graantje mee te pikken. "Het imago en de naamsbekendheid van Saxion over de grens is even groot als dat van de Fachhochschule in Münster en Osnabrück", aldus Boomkamp. Een ongebreidelde groeit wijst hij af. "We kijken nu sterk naar studierichtingen die qua aantal Duitse studenten nog onderbezet zijn."

http://www.tctubantia.nl

INVISIBLE

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#146 Bericht door INVISIBLE » ma apr 28, 2008 8:37 pm

Is niemand de kraan al opgevallen ? Misschien wel de mooiste bouwkraan van de laatste tijd (rood, geel en wit), en ook nog een aardig opvallend (hoog) aanwezig in het stadsbeeld.

Property

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#147 Bericht door Property » ma apr 28, 2008 9:39 pm

Nog niet gezien, zal d'r morgen eens op letten ;-)

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#148 Bericht door Winus » ma apr 28, 2008 11:35 pm

Ik zei gisteren juist dat ik dat geel geen porem vond onder dar rood-witte. Een samengesteld ratjetoe. :D
de kloomp'maj anhoalen

INVISIBLE

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#149 Bericht door INVISIBLE » di apr 29, 2008 6:44 pm

Haha, maar juist die rood/witte top is erg mooi om te zien, vooral in het zonnetje is de kraan een waar genoegen om naar te kijken.

Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#150 Bericht door Helmerhoeker » za mei 17, 2008 2:01 pm

Saxion breidt uit aan de westkant
zaterdag 17 mei 2008 | 03:17

ENSCHEDE - De Saxion Hogeschool blijft groeien.

Daarom blijven nieuwe behuizingen nodig. De negen verdiepingen tellende nieuwbouw aan de Van Galenstraat, die gistermiddag werd ingewijd -met een ceremonie die het midden hield tussen het slaan van een eerste paal en het bereiken van het hoogste punt ('dat duurt nog zo lang' ) kan de nood maar enigszins leningen. "Daarom", vertelde W. Boomkamp, voorzitter van de Raad van Bestuur, "huren we volgend jaar het gehele SLO-pand. We hebben daar nu drie verdiepingen in gebruik, er komen nog vier bij." Dat door IAA Architecten ontworpen pand blijft tot september 2009 in gebruik, tot de locatie Van Galenstraat open gaat. Daar blijft het niet bij, want Saxion is van plan om de eigen grond aan de Kortenaerstraat optimaal te benutten. Anders gezegd: hier wordt over een jaar of vier ook nieuwbouw gepleegd. Meer studenten, uitbreiding van het onderzoek -het aantal lectoren wordt in 2009 met tien uitgebreid tot veertig en over een paar jaar tot zestig- en het vergroten van de onderwijsintensiteit vragen nog meer ruimte.

Dit jaar wordt het leegstaande Natuurmuseum tegenover het hoofdgebouw voor het laatst gebruikt. Groepen van zestig tot tachtig studenten doen daar nog een keer tentamens en examens.

"De nieuwbouw aan de Van Galenstraat", verkondigde Boomkamp, "komt op een bijzondere plek. Het staat diagonaal tegenover het hoofdgebouw, de stadscampus. Daardoor krijgt de hogeschool het karakter van sommige Amerikaanse universiteiten die midden in de stad staan. Als we ook nog in de Kortenaerstraat bouwen, wordt die functie nog meer versterkt."

TCT

Dan gaat het waarschijnlijk om dit terrein

Afbeelding

Dit wordt nu gebruikt als parkeerterrein voor de Saxion-docenten.
Fiets hier vaak langs en vroeg me al telkens af waarom deze locatie niet werd gebruikt als uitbreidingsterrein, maar nu blijkt dat er hier dus waarschijnlijk ook gebouwt gaat worden.

INVISIBLE

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#151 Bericht door INVISIBLE » za mei 17, 2008 4:07 pm

Het zou overigens beter zijn als Saxion haar nieuwe huisvesting meer rond het Stationsplein situeerd, enwel levert dit meer sfeer en drukte op rond dit plein als dat het zorgt voor verdichting van het gebied (en het aanzicht).
Dan laat die mooie Villawijk "het Stadsmaten", die fraai overloopt richting Volkspark, maar zo groen en gelijk blijven zoals dat hij nu is.

Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#152 Bericht door Helmerhoeker » za mei 17, 2008 6:33 pm

Zo mooi en groen is het daar nu niet hoor.
Gewoon een grauw en grijs parkeerterrein, dan zie ik er liever wat gebouwt worden.

INVISIBLE

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#153 Bericht door INVISIBLE » zo mei 18, 2008 12:08 pm

Ja ok dat stukje misschien niet, maar verder moeten ze zich gaan richten op de stationsomgeving, daar zijn alle partijen gelukkiger mee (lijkt me).
Bijvoorbeeld de lokatie "de Prins" , of wat te denken aan een plekje rond of achter de ITC lokatie, het "oude" Natuurmuseum en ga zo maar verder.
Daarmee creeer je meteen meer dichtheid en sfeer rond het stationsplein, aangezien daar de eerste jaren toch geen grote nieuwe gebouwen ontwikkeld gaan worden (zoals Menzis, Belastingsdienst en ITC).

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#154 Bericht door Winus » zo mei 18, 2008 8:16 pm

Als ze er maar geen mooie oude villa's voor gaan slopen...
de kloomp'maj anhoalen

INVISIBLE

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#155 Bericht door INVISIBLE » ma mei 19, 2008 11:19 am

Precies, dat wilde ik er maar even mee zeggen, blijf van het mooie (oude) Stadsmaten af !!

Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#156 Bericht door Helmerhoeker » ma mei 19, 2008 12:17 pm

Een van de villa's die daar staat is wel in eigendom van Saxion en het zou misschien kunnen zijn dat de nieuwbouw hiertegenaan wordt gebouwt. Sloop zal echter niet zomaar door de gemeente toegestaan worden al zouden ze dit willen.
Maar dat ze dit zouden willen lijkt me ook absurd want er is plaats genoeg op het parkeertterrein en deze villa's kunnen dus makkelijk ontzien worden.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#157 Bericht door Winus » ma mei 19, 2008 1:09 pm

Er zijn al wat villa's gesloopt door de hogeschool, dat heeft de gemeente ook toegestaan.
de kloomp'maj anhoalen

Property

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#158 Bericht door Property » ma mei 19, 2008 2:31 pm

Daar waar nu de parkeerplaatsen zijn gesitueerd stonden eerst twee villa's. Ze zijn inderdaad gesloopt door Saxion, zodat er(jawel :( ) Parkeerplaatsen voor in de plaats konden komen.

Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#159 Bericht door Helmerhoeker » ma mei 19, 2008 2:38 pm

Van dat verhaal was ik niet op de hoogte, dat is inderdaad wel immens zonde dat je villa's gaat slopen en er daarvoor zo'n duffe parkeerplaats in de plaats komt.
Het is mijn insziens goed dat ze er nu wat gaan bouwen, zodat de locatie eindelijk tot zijn recht komt, in ieder geval meer dan nu het geval is. En dan hopen dat de overige villa's gespaard zullen blijven.

Property

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#160 Bericht door Property » ma mei 19, 2008 3:36 pm

@ Helmerhoeker
Op het googlemapsplaatje van jou zie je in het rood gearceerde gebied geparkeerde auto's. Rechts naast deze auto's zie je een villa met bijbouw(binnen rode lijn). Deze villa(dacht twee onder een kapper) en bijgebouw zijn dus al gesloopt om parkeerplaatsen te creëeren.

Ik verwacht dat ze of hier gaan bouwen en anders op het bestaande terrein waar het hoofdgebouw staat en dan hiertegenaan bouwen. Bijvoorbeeld aan de kant van Elderink (leliebladeren)

Plaats reactie