Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#121 Bericht door Helmerhoeker » vr feb 15, 2008 9:05 am

Saxion laakt Vrede- hof

ENSCHEDE - Uitvaartverzorger wil schorsing bouw onderwijstoren.

Vredehof gebruikt haar verzoek om de bouwvergunning voor de onderwijstoren Saxion aan de Van Galenstraat te schorsen om de gemeente onder druk te zetten. De uitvaartverzorging wil graag uit de binnenstad vertrekken. S.P.M. Schaap, advocaat van Saxion Hogescholen, zegt het voor de bestuursrechtbank in Almelo in duidelijke bewoordingen. Zij twijfelt sterk aan de argumenten die Vredehof-advocaat J.H.B. Averdijk opsomt om het verzoek tot schorsing van de bouw tegenover Vredehof te onderbouwen: aantasting rust en privacy, parkeerdruk, ruimtelijke inpassing en windgevaar.

Advocaat Schaap verwijst naar een brief van juni vorig jaar van Vredehof-directeur Wormgoor, waarin deze de huidige locatie van de uitvaartverzorger te klein noemt en de gemeente om hulp vraagt bij verplaatsing. De voorkeur van Vredehof gaat dan uit naar de Westerbegraafplaats; dat is voor de gemeente geen optie.

Gemeenteambtenaar W. Piek wijst de rechter op het feit dat Vredehof op haar huidige plek niet kan uitbreiden en dat er gesproken is over het afstoten van de aula aan de Tromplaan. Hij noemt het vreemd dat de uitvaartverzorger pas een maand na het begin van de bouw vraagt om schorsing.

Vredehof ontkent de verwijten. Ze vreest grote nadelen voor haar vestiging, die voorlopig nog niet zal verhuizen. Rechter J.H. Keuzenkamp beslist binnen een week over het schorsen van de bouw.

TCT

Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#122 Bericht door Helmerhoeker » do feb 21, 2008 6:32 pm

Bouw Saxion Hogeschool stilgelegd

De rechter heeft de nieuwbouw van de Saxion Hogeschool aan de Van Galen straat in Enschede laten stilleggen.

Nog niet alle bezwaren zijn door de gemeente behandeld. Daarnaast moet er nog een windonderzoek worden gedaan omdat het om een hoog gebouw gaat. De rechtszaak was aangespannen door uitvaartcentrum Vredehof die vindt dat het gebouw veel te hoog wordt voor die plek. De bezwaren van Vredehof worden binnenkort door de gemeente behandeld.

Audio-fragment

RTV-Oost

Saxion legt nieuwbouw Enschede stil
Geplaatst door: Tim de Hullu, donderdag 21 februari 2008 16:44:47
Saxion moet de nieuwbouw in Enschede stilleggen. Op verzoek van uitvaartverzorger Vredehof heeft de voorzieningenrechter de bouwvergunning geschorst. Als motivatie meldt de rechtbank in haar uitspraak dat de gemeente onvoldoende heeft aan kunnen tonen dat de bouwhoogte past in haar hoogbouwvisie.

De rechtbank heeft de vergunning geschorst tot zes weken na de beslissing op bezwaar. Het nieuwe gebouw wordt 37,5 meter hoog, terwijl in de hoogbouwvisie van de gemeente Enschede een incidentele limiet van 30 meter staat. Met een zogenaamde artikel 19-procedure is afgeweken van het bestemmingsplan. Saxion zegt in een reactie het besluit te respecteren en op een verantwoorde manier de bouw stil te leggen. Hans Wichers Schreur, hoofd Facilitair Bedrijf van Saxion: “We kunnen natuurlijk niet in één keer de bouw stilleggen. Dat heeft te maken met veiligheid en een goede afronding van werkzaamheden. We verwachten de bouw binnen een paar dagen stop te zetten.” Vredehof had eerder al een zienswijze ingediend op de verlening van bouwvergunning fase 1. Die zienswijze wordt begin maart in de beroepscommissie van de gemeente Enschede besproken. Vredehof wilde daar niet op wachten en stapte naar de voorzieningenrechter. Gistermiddag onderzocht Saxion nog of er mogelijkheden waren om de schorsing door de rechtbank weer op te heffen. Het was nog niet bekend of Saxion stappen gaat ondernemen. Wat de financiële consequenties voor Saxion zijn, hangt af van de lengte van de periode waarin de bouw stilligt. Wichers Schreur: “Als het gebouw er in 2009 niet staat, dan zullen we weer ruimten moeten bijhuren, dan zijn de financiële consequenties enorm. Blijft het bij een korte schorsing en kunnen we wel onze planning halen, dan praat je over extra kosten, zoals van de bouwplaats, keten en kranen. Dan heb je het over 30 à 40.000 euro.”

Sax.nu

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1473
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#123 Bericht door Twekkelerveld » do feb 21, 2008 6:43 pm

:o niet normaal :o
Laatst gewijzigd door Twekkelerveld op do feb 21, 2008 6:45 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#124 Bericht door Helmerhoeker » do feb 21, 2008 6:44 pm

Je loopt 10 minuten achter ;)

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1473
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#125 Bericht door Twekkelerveld » do feb 21, 2008 6:45 pm

was ik al achter, heb maar snel ff veranderd 8)

ik kon het copyeren niet voor elkaar krijgen :)

Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#126 Bericht door Helmerhoeker » do feb 21, 2008 6:51 pm

Vind het maar beetje dom geouwehoer van dat Vredehof.
De maximale bouwhoogte volgens bestemmingsplan zou 30 meter moeten zijn, maar het argument van Vredehof is dat studenten nu bij hun "achter in de tuin" zouden kunnen kijken en dat dit niet gepast zou zijn. Als een gebouw van 30 meter gebouwt zou zijn ipv één van 37 meter hoog dan zou daar heus niets aan veranderen want dan kijken ze er net zo goed op.
Verder moet er nog een windonderzoek plaatsvinden. Denk ook niet dat die 7 meter veel uitmaakt voor de wind.
Het liefst ziet Vredehof er dus helemaal niets verschijnen maar dat kunnen ze toch niet tegengaan. Mag ik hopen!

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1473
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#127 Bericht door Twekkelerveld » do feb 21, 2008 7:01 pm

maareuh, hoezo last van wind dan? er waait toch niet iemand of iets weg als dat gebouw er staat :P
maar ff serieus, ik snap niet dat de gemeente gewoon vredehof gewoon afkoopt, kunnen ze daar gewoon ook ff een gebouw van 10 verdiepingen neerzetten :)

Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#128 Bericht door Helmerhoeker » do feb 21, 2008 7:05 pm

Het gaat ze er niet om dat er iemand van het dak waait, maar hogere gebouwen zorgen er nou eenmaal voor dat de windsnelheden op grondniveau toe kunnen nemen en dat is ook niet voor iedereen even prettig. Dus dat willen ze dan nog even onderzoeken. Maar dat zal vast allemaal wel meevallen. Van een canyon aan gebouwen kun je daar echt niet spreken dus er zal er zich echt geen luchtsluis vormen lijkt me. Maar goed, zoveel verstand heb ik er ook weer niet van.

INVISIBLE

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#129 Bericht door INVISIBLE » do feb 21, 2008 8:07 pm

Het moet niet gekker worden, om zelfs hoogbouw in deze vorm uit het stadshart te weren.
Dat is hetzelfde als "Broadway" uit New York weghalen, of het geld (dollars) uit Wall Street !!!

Straks moeten we weer terug naar de 2-laagse bebouwing die ons stadscentrum al decennia's lang kende, maar ons nooit het aanzien heeft gegeven zoals andere compactere steden dat wel deden.
Eerst een hoogbouwverbod, nu hoogbouwbeperking ....wat zijn we weer lekker vooruitstrevend bezig.

Gebruikersavatar
Fir
Member
Member
Berichten: 504
Lid geworden op: do jul 01, 2004 9:52 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#130 Bericht door Fir » do feb 21, 2008 11:41 pm

Een onderzoek naar windhinder kant geen kwaad, wel jammer dat het stilligt. Luifels op plintniveau zullen een hoop windhinder kunnen verhinderen mocht dit het geval zijn.
It's Ok love

Dahoas

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#131 Bericht door Dahoas » do feb 21, 2008 11:45 pm

stelletje maloten. maar opzich is zo'n windonderzoek nog niet zo'n gek idee geloof ik. ik was laatst in den haag en toen liep ik over zo'n plein en daar stond ook ongeveer 10 laags bebouwing omheen ( was een beetje een smal plein ) en die bebouwen was redelijk lang gerekt dus ook een beetje het model saxion gebouw. maar dat plein was gewoon een grote wind turbine. ik denk dat het verder weinig te maken had met het weer want verder was het niet echt winderig ofzo. maargoed denk niet dat zo'n saxion gebouw daar voor zou zorgen. en anders wat dan nog dr lopen veel minder mensen dan op zo'n plein.

Gebruikersavatar
Tony S.
Member
Member
Berichten: 447
Lid geworden op: wo jun 07, 2006 8:23 am
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#132 Bericht door Tony S. » vr feb 22, 2008 7:43 am

Lekker wakker worden weer toen ik de krant las vanmorgen!We zijn weer boos :head:
Een lang wief is een ladder in huus!

INVISIBLE

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#133 Bericht door INVISIBLE » za feb 23, 2008 12:29 am

Dat windprincipe is zo'n gigantisch en opgeblazen flauwekul, net zoals radarsystemen die door hoge gebouwen niet zouden werken.
Tuurlijk hebben radarsystemen hinder van obstakels, en hebben de raakvlakken en de wind een bepaalde invloed op het gebouw en haar omgeving.
Maar hier in Nederland kunnen we er zo ontzettend over mierenziften, typisch hollands, dit soort besluiten.

Overigens zou ik Saxion ook nog wel een alternatieve bestemming kunnen aanwijzen, enwel eentje vlak tegen het spoortalud aan, waar NS ook eerder het kantoor "de Prins" gepland had.
Maar goed daar hebben ze nu niks aan, en zouden ze waarschijnlijk zelf ook wel bekeken hebben ( denk ik ? ), maar nu ligt er al een fundering waar niks op gebouwd mag worden de aankomende tijd ..............

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#134 Bericht door Winus » za feb 23, 2008 11:11 am

Misschien is dit eigen grond, dat is goedkoper dan bouw op grond van NS Vastgoed.
de kloomp'maj anhoalen

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1473
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#135 Bericht door Twekkelerveld » za feb 23, 2008 2:25 pm

ENSCHEDE - De door de rechter opgelegde bouwstop van de nieuwe onderwijstoren aan de Van Galenstraat, kost de Saxion Hogeschool kapitalen.


Het hele gebouw wordt prefab gemaakt en de productie daarvan gaat gewoon door. "We moeten het hele gebouw in onderdelen ergens anders opslaan", verzucht H. Wichers Schreur, directeur facilitair bedrijf van Saxion. Hij noemt verder de bouwkraan. "Die is voor een bepaalde periode besteld en kost 1000 euro per dag. We moeten die weer afbreken. Verder moeten we wekelijks flink betalen voor de huur van de bouwketen op het terrein", legt Wichers Schreur uit en zo kan hij nog wel even doorgaan. Ondanks de bouwstop waren er gisteren nog volop bouwactiviteiten van gehelmde werklieden. Dat zal volgens de Saxion-zegsman begin volgende week ook nog het geval zijn. "We kunnen niet ineens op de rem trappen en weglopen. Als het water bepaalde zaken wegspoelt, kan de hele bouwput instorten. Verder zijn verschillende processen in gang gezet en waren materialen in bestelling. We willen eerst de zaak zorgvuldig en veilig regelen."

TA
Member
Member
Berichten: 699
Lid geworden op: vr aug 25, 2006 4:05 pm
Locatie: Enschede

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#136 Bericht door TA » za feb 23, 2008 3:58 pm

Ongelooflijk, dat het uberhaupt mogelijk is.... :(

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#137 Bericht door Winus » za feb 23, 2008 4:47 pm

Hebben ze toch iets fout gedaan als het mogelijk is om de bouw stop te leggen.
de kloomp'maj anhoalen

Helmerhoeker

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#138 Bericht door Helmerhoeker » di mar 04, 2008 5:41 pm

Saxion gaat verder met nieuwbouw

De Saxion Hogeschool gaat verder met de bouw van een nieuw pand aan de Van Galenstraat in Enschede.

De bouw werd een week geleden door de rechter stilgelegd, vanwege bezwaren van het naastgelegen uitvaartbedrijf Vredehof. Saxion en Vredehof hebben nu samen een oplossing gevonden.

De hogeschool zal de ingang aan de Van Galenstraat niet gebruiken zolang de uitvaartonderneming nog op de huidige plek zit. Het nieuwe gebouw wordt verbonden met het Saxiongebouw de Maere aan de De Ruyterlaan. Die ingang wordt ook gebruikt voor het nieuwe gebouw.

RTV Oost

Saxion kan verder bouwen
Geplaatst door: Tim de Hullu, dinsdag 4 maart 2008 16:57:43

Saxion hervat woensdagochtend de nieuwbouw achter De Maere aan de Van Galenstraat in Enschede. In gesprekken met bezwaarmaker Vredehof Uitvaartverzorging, bleek dat het belangrijkste bezwaar de plek van de hoofdingang van het nieuwe complex is. Daarop hebben Saxion en Vredehof afgesproken dat Saxion, zolang Vredehof nog in de binnenstad is gevestigd, die ingang niet in gebruik zal nemen. Studenten en medewerkers komen dan via De Maere binnen. Vredehof heeft niet langer bezwaar tegen de bouw, waardoor de bouwschorsing kan worden opgeheven.

“Het was echt niet onze bedoeling om Saxion een poot dwars te zetten”, zegt Herman Wormgoor, directeur van Vredehof. “Er was volgens ons echter geen sprake van een werkbare situatie en dat is met de huidige afspraken wel het geval. Ons publiek en de overledenen kunnen we straks in alle privacy aan de achterkant ontvangen.” Vredehof had al een bezwaar ingediend en toen Saxion ging bouwen de voorzieningenrechter gevraagd de bouw stop te zetten. Dat verzoek werd ingewilligd. Door de advocaat van Saxion werd toen gezegd dat Vredehof de gemeente onder druk te zetten om snel uit de binnenstad te kunnen vertrekken. “Absoluut geen sprake van”, zegt Wormgoor. Wel is het de vraag of Vredehof nog op de huidige plek gevestigd is als Saxion in september 2009 het nieuwe gebouw in gebruik wil nemen, want Vredehof heeft wel verhuisplannen. Wormgoor: “Ons publiek vindt het prima waar we nu zitten, maar logistiek is een plek in de binnenstad lastig. Maar door de appreciatie van ons publiek zullen we wel extra kritisch zijn op een nieuwe locatie. En er is slechts een beperkt aantal voor ons geschikte kavels buiten de binnenstad vrij. Ik hoop dat we volgend jaar een nieuwe plek hebben gevonden.” Saxion kan dus verder gaan met de bouw, er staat nog wel een bijeenkomst van de bezwarencommissie van de gemeente Enschede gepland op 18 maart, op basis van de zienswijze (bezwaar) van Vredehof. Wormgoor: “Ik weet niet precies hoe dat juridisch zit, maar het zou toch raar zijn als we nu akkoord gaan met het verder gaan van de bouw, en vervolgens onze bezwaren doorzetten.” De weg lijkt dus vrij voor Saxion. De hogeschool laat bij monde van woordvoerder Rob Admiraal weten het pand volgens planning in september 2009 in gebruik te kunnen nemen, door de bouwstop van een week zeer geringe schade te hebben en deze niet te verhalen op de gemeente Enschede.

Sax.nu

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#139 Bericht door Winus » di mar 04, 2008 6:29 pm

Goed nieuws :okay:
de kloomp'maj anhoalen

Perceptor

Re: Binnensingelgebied > Uitbreiding Saxion

#140 Bericht door Perceptor » di mar 04, 2008 8:40 pm

Mooi!

Maar was hiervoor die rechszaak en de bouwstop nou echt nodig geweest??? :(

Plaats reactie