Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

BS Park: 400m Kunstijsbaan

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

BS Park: 400m Kunstijsbaan

#1 Bericht door Winus » do jun 03, 2004 2:53 pm

Bron: TC Tubantia

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Enschede onderzoekt 400 meterijsbaan
ENSCHEDE - Het Enschedese college van B en W bespreekt op korte termijn in hoeverre de realisatie van een 400 meter ijsbaan bij het Arke Stadion mogelijk is. Hieruit mag volgens wethouder E. Helder niet worden afgeleid, dat die schaatsbaan er binnen afzienbare tijd ook komt.


‘Als dat er in had gezeten, hadden we als college wel 125.000 euro extra subsidie in de Euregio IJshal gestoken. Zo had de periode tussen sluiting van de ijshal en de opening van de nieuwe 400 meter baan overbrugd kunnen worden.’

Door de aanstaande sluiting van de ijshal aan de Westerval is de bouw van een nieuwe baan urgent voor Twentse schaatsliefhebbers. Projectontwikkelaar Redema uit IJsselstein is nog steeds bereid twee miljoen euro in de aanleg van een nieuwe 400 meterbaan te investeren. De Netwerksteden Enschede, Hengelo, Almelo en Borne zijn het er ook met elkaar over eens, dat de baan in Enschede moet komen en willen daar geld in steken. Maar ook andere gemeenten in de regio zullen hun steentje moeten bijdragen.’

Probleem is dat Redema voorwaarden aan de investering stelt, waar Enschede ‘niet zo één, twee, drie kan voldoen’, zoals wethouder Helder het formuleert. Redema eist een betere ontsluiting van het B&S Park rond het Arke Stadion. Bijvoorbeeld via een ‘doorsteek’ naar het gebied rond het FBK Stadion in Hengelo. Bovendien lijkt Redema de investering van twee miljoen te willen koppelen aan medewerking van de gemeente aan een nieuwe bestemming voor de hal die nog leeg staat op de recreatieboulevard Go Planet.

Na de overname van Go Planet heeft Redema nog steeds geen huurder voor de 6000 vierkante meter grote hal waarin voorheen de attractie Miracle Mountain was gevestigd. Het verzoek van Redema om hierin een mega-buitensport winkel te mogen vestigen werd door de gemeente afgeschoten. Het idee om een casino op Go Planet toe te staan werd zelfs niet serieus besproken. ‘Een nieuwe invulling van de 6.000 meter heeft voor ons prioriteit, daarna komt de ijsbaan aan de beurt’, zegt woordvoerdster C. Verwoerd van Redema. ‘Wij zien dit als gescheiden trajecten’, benadrukt echter wethouder Helder.


Geduld van wethouder raakt op
ENSCHEDE - Sportwethouder J. Hassink wil binnen enkele maanden van initiatiefnemer Redema duidelijkheid over de plannen voor een nieuwe 400-meter kunstijsbaan bij Go Planet. ‘Hij roept wel van alles. Maar ik wil het wel ’s zwart-op-wit zien.’ Hassinks geduld raakt uitgeput.


‘Dat mag je wel zeggen, ja. We worden aardig aan het lijntje gehouden. Er zit geen schot in. Waar het op vast zit? Da’s onduidelijk, hij laat niet het achterste van z’n tong zien.’ Redema wil onder andere een betere ontsluiting van Go Planet. ‘Maar dat kan in elk geval niet op korte termijn’, aldus Hassink. En voor de grond zal Redema een normale prijs moeten betalen. ‘Er zit al vijf miljoen overheidsgeld in de begroting. Het houdt een keer op.’ Hassink benadrukt dat ook de andere Twentse gemeenten en de provincie over de brug zullen moeten komen. ‘Het is niet alleen een Enschedese aangelegenheid.’ De wethouder betreurt het dat de Euregio-ijshal nu de dupe wordt van de trage besluitvorming. ‘Anders hadden ze misschien op een andere plek een nieuwe hal gebouwd. Maar dat werd geblokkeerd door het plan voor een 400-meter baan.’ Vooral voor de clubs is het ‘heel zuur’. Maar nóg meer geld investeren in de oude hal is volgens Hassink niet verantwoord.
Laatst gewijzigd door Winus op di mar 06, 2007 9:35 pm, 4 keer totaal gewijzigd.
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#2 Bericht door Winus » do jun 03, 2004 2:54 pm

Extra info:

De ijsverenigingen in de regio hebben het initiatief genomen voor een 400 meter lange kunstijsbaan. De gemeente Enschede staat pal achter dit plan een heeft een locatie naast het Go Planet aangewezen waar deze baan gebouwd zou kunnen worden. De architect Harry Abels van IAA Architecten heeft een ontwerp gemaakt dat perfect aansluit bij het naastgelegen Go Planet, eveneens van de hand van Harry Abels. De ijsbaan van 400 meter heeft aan de lange zijde een tribune met circa 1100 zitplaatsen en 1300 tot 2000 staanplaatsen. Het ontwerp heeft door de vloeiende vorm van buitenaf een hightech uitstraling die wordt gerealiseerd door over de ronde houten dakconstructie een kunststof bedekking met lichtmetalen kleur te spannen.
Er wordt gemikt op 190.000 bezoekers in de periode oktober-maart. Door in de zomermaanden de accommodatie te gebruiken als skeelerbaan komen daar nog 45.000 bezoekers bij. Naast recreatief gebruik bestaat er ook de mogelijkheid tot lange baanschaatsen, ijshockey, kunstrijden, skating en curling. De bezoekersaantallen lijken hoog, maar door de pijlen ook op het Gelderse en Duitse achterland te richten is dit haalbaar.
De totale kosten worden geschat op € 11,6 miljoen (prijspeil 2000). Er wordt gerekend dat uit de exploitatie € 4,5 miljoen gehaald kan worden en uit sponsoring € 2,1 miljoen. Ongeveer € 5 miljoen moet nog uit de regio komen.
Na veel onderling gebakkelei tussen de Twentse gemeenten heeft nu ook de gemeente Almelo ingestemd met de realisatie van dit project. De projectontwikkelaar Redema (ook eigenaar van Go Planet) wil de realisatie van dit project op zich nemen. Na een wijziging van het bestemmingsplan kan er worden begonnen met de bouw.

Afbeelding
Afbeelding
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#3 Bericht door Winus » do jun 03, 2004 3:17 pm

Dit lijkt weer uit te draaien op een lekker politiek spelletje. De gemeente moet nu wel snel een oplossing verzinnen nu de Euregiohal moet sluiten. Versnelde bouw van de 400 meter ijsbaan is dus de enige oplossing. 'Meneer Redema' ziet het goud al aan de horizon blinken en denkt: "Nu de gemeente met de handen in het haar zit, kan ik mooi wat extra geld vangen." In spanning wachten wij af... :beer:
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#4 Bericht door Errik » do jun 03, 2004 3:30 pm

Moeilijk, moeilijk. Maar de gemeente Enschede heeft simpelweg geen geld om aan de eisen van Redema tegemoet te komen. Ik neem aan dat de investeerder, mits hij geloofd in de ijsbaan, uiteindelijk wel bakzeil zal halen.
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
DBM
Member
Member
Berichten: 464
Lid geworden op: di mar 23, 2004 10:16 am
Locatie: Enschede
Contacteer:

#5 Bericht door DBM » vr jun 04, 2004 10:47 am

Tja die ontsluiting daar is niet super, dat is wel terecht. Maar aangezien er al miljoenen komen lijkt me dat meer dan voldoende.

Maar nu de Euregiohal sluit zal dit wel in beweging komen.

Robert

#6 Bericht door Robert » vr jun 04, 2004 5:46 pm

Voorstel Hengelose club
‘Hengelo moet ijshal Enschede steunen’

HENGELO/ENSCHEDE - De Hengelose IJsclub (HIJC) gaat de gemeente Hengelo vragen geld beschikbaar te stellen om de Euregio IJshal in Enschede open te houden. De HIJC vindt dat te rechtvaardigen, omdat wekelijks honderden Hengeloërs van de baan gebruik maken.


Zozo, komt er toch eens iets goeds uit Hengelo :D
Benieuwd hoe 't verder gaat

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1028
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#7 Bericht door Q. » vr jun 04, 2004 6:20 pm

Ik hoop het iig wel. :)
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Robert

#8 Bericht door Robert » za jun 12, 2004 4:49 pm

Er is nog hoop voor de ijshal

ENSCHEDE - Een speciale commissie gaat de begroting van de Stichting Euregio Kunstijsbaan opnieuw tegen het licht houden om sluiting van de ijshal te voorkomen. Het bestuur greep vrijdagavond alle hulp aan om de ondergang van de Twentse schaatssport te voorkomen. ‘Ik zie lichtpuntjes!’

Er is nog geld. ‘Natuurlijk. Anders zouden we failliet zijn’, aldus voorzitter G. Busser. Sterker nog, er staat volgens de penningmeester van de Stichting Euregio IJsbaan nog 240.000 euro op de bankrekening. ‘Maar er zijn ook een boel schulden. Binnen drie maanden moeten we zeker nog 180.000 euro betalen.’

EZ

#9 Bericht door EZ » ma jun 14, 2004 10:23 am

Laten ze gewoon die shit sluiten zonder dat er ECHT schulden ontstaan. Een ijsbaan is gewoon niet levensvatbaar

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#10 Bericht door Winus » ma jun 14, 2004 11:48 am

Schaatsen doen ze maar op de noordpool, of niet. ;)

Ik denk dat een ijsbaan wel degelijk levensvatbaar is, er zijn genoeg schaatsliefhebbers in de regio. Alleen die Euregiohal is zo'n vies stinkhol.
de kloomp'maj anhoalen

EZ

#11 Bericht door EZ » ma jun 14, 2004 12:01 pm

er is vast animo, maar te weinig om de bouw van een nieuwe baan te verantwoorden

haanh10

volgens mij is deze gast nog nooit op een ijsbaan geweest

#12 Bericht door haanh10 » ma jul 05, 2004 8:32 pm

Winus schreef:Schaatsen doen ze maar op de noordpool, of niet. ;)

Ik denk dat een ijsbaan wel degelijk levensvatbaar is, er zijn genoeg schaatsliefhebbers in de regio. Alleen die Euregiohal is zo'n vies stinkhol
de ijsbaab in enschede is 25 jaar oud en voor de vaste schaatser een begrip, tuurlijk is het geen modern hoog standje , maar goed ijs hebben ze wel daar

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#13 Bericht door Winus » ma jul 05, 2004 8:36 pm

Snel die nieuwe baan bouwen dus! :)
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#14 Bericht door Winus » di sep 28, 2004 2:41 pm

Bron: TC Tubantia

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Investeerder voor grote ijsbaan ‘is uit beeld’

ENSCHEDE - Investeerder Redema is voor Enschede geen gesprekspartner meer voor de eventuele bouw van een 400 meter lange ijsbaan bij Go Planet in Enschede.


Wethouder J. Hassing heeft die conclusie getrokken naar aanleiding van de laatste contacten met het bedrijf. Redema zegt twee miljoen te willen steken in de bouw van een ijsbaan. Zonder steun van een sponsor, de provincie of een andere investeerder lijkt een ijsaccommodatie niet haalbaar.

Hassing: ‘Redema wil een zeer commerciële verdere invulling rond zo’n ijsbaan en daarmee kunnen wij niet uit de voeten.’ Volgens Hassing heeft hij geen bereidheid geproeft bij Redema om water bij de wijn te doen. Hassing hoopt eind deze maand te weten of andere partners belangstelling hebben.

Redema is eigenaar van verschillende lege gebouwen op recreatieboulevard Go Planet. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat Redema vooralsnog het geld beschikbaar houdt en ‘dat de deur nog op een kier staat’. ‘Maar al onze plannen worden door de gemeente afgewezen; dan wordt het wel heel moeilijk.’

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spannend... :(
de kloomp'maj anhoalen

DBM free

Gemeente wil impasse rond nieuwe kunstijsbaan doorbreken

#15 Bericht door DBM free » wo okt 06, 2004 3:09 pm

De gemeente Enschede neemt zelf het voortouw voor de realisering van een 400 meter kunstijsbaan. De aanpak van de gemeente Hoorn geldt daarbij als voorbeeld.


Er wordt al jaren gepraat over een kunstijsbaan in Twente. Maar tot op heden zit er geen schot in de plannen. Om die reden heeft het gemeentebestuur van Enschede besloten om het initiatief naar zich toe te trekken. Dat deelde wethouder E. Helder maandagavond mee tijdens de raadsvergadering naar aanleiding van vragen van PvdA’er G. Dijkhuizen.

De gemeente wil dus proberen de impasse te doorbreken. ‘Maar Enschede kan het niet alleen’, voegt Helder daar meteen aan toe. Enschede rekent erop dat ook de andere gemeenten van de Netwerkstad - Hengelo, Almelo en Borne - hun steentje bijdragen. ‘Het is niet voor niets een belangrijk project van de Netwerkstad.’ Sportwethouder J. Hassink zou de zaak gisteren opnieuw bespreken met zijn collega’s van Hengelo, Almelo en Borne. Bij dat gesprek zou ook de initiatiefgroep Twentse kunstijsbaan aanwezig zijn.

Het college van B en W heeft de directie van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) inmiddels opdracht gegeven om op korte termijn met een voorstel te komen. Daarbij zal met name worden gekeken naar de plannen voor een kunstijsbaan in de Noordhollandse gemeente Hoorn. Samen met de andere gemeenten in die regio heeft Hoorn een concreet plan (inclusief financiering) uitgewerkt. Vervolgens is het project integraal aanbesteed en is er een particuliere exploitant bij gevonden. ‘Dat lijkt ons op zich een goede aanpak, in elk geval de moeite waard om nader te verkennen’, aldus Helder. De directie van DMO zal begin november verslag uitbrenge.

Tot nu toe werd ervanuit gegaan dat de overheid - gemeenten, regio, provincie - vijf miljoen euro zou bijdragen in de kosten. Maar volgens Helder zal dat lang niet voldoende zijn: het benodigde bedrag zal ‘aanmerkelijk’ hoger uitvallen, waarschuwt hij alvast.

De nieuwe ijsbaan is gepland naast recreatieboulevard Go Planet. Redema, de eigenaar van Go Planet, wilde tot voor kort wel meedoen in het project. Maar onlangs werd gemeld dat Redema geen belangstelling meer zou hebben. Volgens wethouder Helder is de investeerder echter nog niet definitief afgehaakt. ‘Maar hun enthousiasme is wel wat bekoeld.’

Reden daarvan is dat de gemeente niet mee wil meewerken aan de plannen van Redema voor de invulling van de nog leegstaande gebouwen op Go Planet. De investeerder wilde onder meer iets doen met gokautomaten, aldus Helder. Dijkhuizen sprak in dat verband zelfs van ‘een soort casino’. Het gemeentebestuur heeft Redema laten weten een dergelijke invulling ‘niet wenselijk’ te achten. De eigenaar van Go Planet geeft nu prioriteit aan het zoeken van nieuwe functies, maar is volgens Helder in principe nog wel steeds geïnteresseerd in de ijsbaanplannen.

Bron TCT

lulu de bourgoise

#16 Bericht door lulu de bourgoise » wo okt 06, 2004 3:20 pm

Woooow cool, dat de gemeente enschede nu het voortouw gaat nemen!!!
Hoop dat het snel afgehandeld gaat worden en niet weer zo'n lange eindeloze discussie van 10 jaar!!!

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#17 Bericht door Winus » wo okt 06, 2004 3:31 pm

Als ik lees dat er (1) samengewerkt moet worden met de andere Twentse gemeente en dat er (2) nog meer geld bij moet, dan kan het nog wel even duren voordat er iets gebeurt. :(
de kloomp'maj anhoalen

lulu de bourgoise

#18 Bericht door lulu de bourgoise » wo okt 06, 2004 3:32 pm

@ winus>> ja daar ben ik ook bang voor en wil er daarom nog niet teveel waarde aan hechten!!! Maar vindt het wel een cool plan :)

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#19 Bericht door Winus » wo okt 06, 2004 3:41 pm

Ik vind het ook een cool plan, maar er is zoveel gezeur rondom dat ik het vertrouwen erin begin te verliezen.
de kloomp'maj anhoalen

lulu de bourgoise

#20 Bericht door lulu de bourgoise » wo okt 06, 2004 3:49 pm

Maar wanneer zou er dan eventueel gebouwd worden dan? En hoe denkt redema er nu over>> dat de gemeente enschede het voortouw neemt!!!

Plaats reactie