Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Beken in Enschede en omgeving

Wegen, spoorwegen, kanalen etc.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3441
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Beken in Enschede en omgeving

#81 Bericht door enschedeinansichten » vr okt 16, 2020 3:19 am

Arie schreef:
do okt 15, 2020 2:48 pm
Overbekkerbeek
De Overbekkerbeek wordt in krantenberichten ook steeds genoemd bij de vermelding schouw waterleidingen van de beken door de Gemeente Lonneker en later Enschede.
Op internet heb ik niets over deze beek kunnen vinden. Volgens onderstaand krantenbericht van 10-8-1972 ligt de Overbekkerbeek nabij de Overbeekweg in Boekelo.
overbekkebeek.JPG
overbekkebeek.JPG (62.87 KiB) 54 keer bekeken
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14798
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Beken in Enschede en omgeving

#82 Bericht door Arie » vr okt 16, 2020 2:27 pm

Ganzenbosbeek
De Gemeente Lonneker en later Gemeente Enschede had ook de schouw over de waterleiding van de Ganzenbosbeek.
Er is ook nog een Ganzebosweg en Ganzebosvijver.

GANZEBOSWEG
Toelichting
Naar de vroegere moerasgronden genaamd Ganzebos.
Beschrijving
Van de Beckumerstraat eerst ongeveer w.-waarts, dan z.w.-waarts tot de grens van de gemeente.
Geschiedenis
Oude benaming ontleend aan een vroeger hier aanwezig moeras, waar zich vele wilde ganzen ophielden (29 mei 1936). bron: https://straatnamen.enschede.nl/straten/00293/?char=G

Ganzebosvijver
De Ganzebosvijver is de naam van een plas gelegen aan de Oude Matenweg ten westen van Boekelo in de Nederlandse gemeente Enschede (provincie Overijssel). Het water wordt omsloten door een strook boomrijke grond met belendende landbouwgronden. In het midden van de plas ligt een klein eiland begroeid met vegetatie.

Het meertje bevat een natuurlijke waterbron. De ecologische waterkwaliteit is goed, waardoor er een rijkdom aan planten- en diersoorten (biodiversiteit) voorkomt.

De plek is geliefd bij de lokale bevolking en wordt door menig natuurliefhebber gebruikt voor vissen, zwemmen en wandelen. Bij strenge vorst wordt er op de plas geschaatst.

Cultureel erfgoed
De Ganzebosvijver ligt op steenworpafstand van het Twentse landgoed Hof te Boekelo[1] en het perceel maakte naar alle waarschijnlijkheid in de 16e eeuw deel uit van zijn grondgebied.

In 1570 werd door Herman Ripperda[2] een havezathe gebouwd, gelegen in Boekelo dat toentertijd deel uitmaakte van de buurschap Usselo in het richterambt Enschede. De havezathe was een versterkt landhuis - omringd door een gracht - met talrijke landerijen en bewoond door de adellijke familie. De omliggende akkers werden verpacht aan boeren uit de buurt, die het land in ruil voor een deel van de oogst mochten bewerken.

Vanuit het landgoed oefende Herman Ripperda in de Tachtigjarige Oorlog een ware terreur uit op de Spaanse soldaten in en rond Oldenzaal, Ootmarsum en Delden. Het conflict tussen de Nederlanden en het Spaanse Rijk duurde van 1568 tot 1648.[3]

Historische ligging
Achter de Ganzebosvijver loopt de Ganzebosweg die Boekelo met Beckum verbindt. Het gebied was vroeger een groot moeras met veel bos, waardoor uiterst geschikt voor een hinderlaag ten tijde van oorlog. Het is luitenant-admiraal Joachim Hendriks (ook Heijndricxs), bijgenaamd Swartenhondt (de zwarte hond), die hier op 16 december 1591 de Spaanse bezetter in de val lokt.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog teistert Kapitein Alonso Mendo met zijn Spaanse leger Oost Nederland. In Twente worden de boerderijen voor voedsel geplunderd en mensen financieel afgeperst. In 1591 hoort Swartenhondt over deze wandaden en verkent een paar weken de omgeving. Met hulp van het staatse leger van Prins Maurits legt hij een hinderlaag om de vijand de moerassen in te drijven. 160 Spaanse soldaten vinden hier de dood door musketvuur en verdrinking. bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ganzebosvijver
Bijlagen
Ganzenbosbeek schouw waterleiding krantenbericht Tubantia 3-9-1908.jpg
Ganzenbosbeek schouw waterleiding krantenbericht Tubantia 3-9-1908.jpg (44.31 KiB) 42 keer bekeken
Ganzenbosbeek schouw waterleiding krantenbericht Tubantia 27-7-1934.jpg
Ganzenbosbeek schouw waterleiding krantenbericht Tubantia 27-7-1934.jpg (33.4 KiB) 42 keer bekeken
Ganzebosweg straatnaambord.jpg
Ganzebosweg straatnaambord.jpg (97.3 KiB) 42 keer bekeken
Oude Matenweg  Boekelo Ganzebosvijver.jpg
Oude Matenweg Boekelo Ganzebosvijver.jpg (120.93 KiB) 42 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie