Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Enschede fietsstad

Wegen, spoorwegen, kanalen etc.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14623
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede fietsstad

#241 Bericht door Arie » wo aug 07, 2019 11:26 am

Grond niet gekocht: fietspad stopt abrupt in Enschede
Gepubliceerd: Woensdag 07 augustus 2019 09:30

Grond niet gekocht: fietspad stopt abrupt in Enschede
Een stukje tweebaans fietspad langs de vernieuwde Weerseloseweg N737 houdt plotseling op. De provincie was vergeten een stuk grond te kopen waarover het verder had moeten lopen.

De weg tussen Enschede en Deurningen die de meest duurzame van de provincie moet worden, is weken lang afgesloten geweest. Vernieuwd maar nog niet helemaal af, ging hij vorige week weer open.

Verbaasd
Fietsers reageerden verbaasd. Ter hoogte van de afslag naar Lonneker en restaurant Kleinsman blijkt aan de oostkant van de provinciale weg over een lengte van ruim honderd meter een tweebaans fietspad te zijn aangelegd. Bij een hoop zand en een stukje asfalt dat naar het bos in lijkt af te slaan, stopt de rechter één van die twee stroken abrupt.

De provincie zegt dat deze strook een deel moet vormen van het recreatieve fietspad dat langs het restaurant voert en in verbinding komt te staan met de fietspaden over de voormalige vliegbasis. Dat het nog niet is gerealiseerd komt omdat vergeten was de grond ervoor te kopen.

Volgens een woordvoerster is dat echter inmiddels goedgemaakt, waardoor binnenkort met de aanleg kan worden begonnen. De provincie hoopt dat het pad in het najaar zal zijn afgerond.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frank Timmers
bron: http://enschede.1twente.nl/grond-niet-g ... em?1140005
Bijlagen
Grond niet gekocht fietspad stopt abrupt in Enschede.jpg
Grond niet gekocht fietspad stopt abrupt in Enschede.jpg (55.65 KiB) 431 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 2383
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede fietsstad

#242 Bericht door Vincent1971 » wo aug 07, 2019 1:47 pm

hans schreef:
di aug 06, 2019 7:10 pm
22 miljoen voor een fietspad , maar geen 40k voor de speeltuinen ...
Dit kost de gemeente geen 22 miljoen. Maar zou zeggen klop eens aan bij F.C. Twente :D
Persoonlijk zou ik liever zien dat Enschede werk maakt van gevaarlijke situaties voor fietsers. Zoals die spoorbrug van de Noord Esmarker Rondweg of die leuke rotonde waarbij je als fietsers LINKSom moet met alle gevolgen van dien. Spreek nog niet over die winkelboulevard te Glanerbrug.
Een goed begin heeft geen einde

hans
Member
Member
Berichten: 2467
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Enschede fietsstad

#243 Bericht door hans » wo aug 07, 2019 9:58 pm

veelal zijn de fietsers de veroorzakers van de gevaarlijke situaties , kleine onopgevoede prinsjes en prinsesje die meteen de hak in je spiegel zetten en beginnen te jammeren dat ze beschermd zijn , ook al houden ze zich niet aan de meest basale verkeersregels...

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3593
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Enschede fietsstad

#244 Bericht door enschedeinansichten » zo aug 11, 2019 3:05 pm

Hier moet ik toch even op reageren. Enschede is geen fietsstad en Enschede wordt geen fietsstad. In een oude stad of dorp kun je het voor de fietsers niet veilig maken omdat ze merendeels met met het andere verkeer mee moeten. Er is geen ruimte voor alleen fietspaden zoals in nieuwe steden. Ja lange banen langs grote wegen.
Straten een kleurtje geven voor de fietser is onzin de auto's moeten er nog gewoon over heen.
Ben deze dagen in Almere en Lelystad geweest dan praat je over heel iets anders. Echte fietspaden uit de buurt van auto's, overal door de wijken.
Dit is een dure hobby van een wethouder en stel napratende ambtenaren.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14623
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede fietsstad

#245 Bericht door Arie » di aug 13, 2019 11:51 am

Enschede wil dé fietsstad van Nederland zijn en deed daarom deze aanpassingen
Gepubliceerd: Maandag 12 augustus 2019 19:06

VIDEO | Enschede wil dé fietsstad van Nederland zijn en deed daarom deze aanpassingen, zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-en ... em?1140397
Hoe word je de beste fietsstad van Nederland? Enschede bindt vanaf vandaag de strijd aan met andere steden die hetzelfde willen. De hoop is gevestigd op de Enschedeërs die een beslissende stem hebben. „We zijn er nog niet, ik mis de uitstraling”, zegt voormalig fietswethouder Dick Buursink.

Enschede won ondanks een roemruchte historie nog nooit de uitverkiezing tot fietsstad van ons land. Volgend jaar moet het er maar van komen. Een belangrijke rol bij de jurering van al het moois dat onze stad voor de tweewielers heeft te bieden, speelt de bevolking. Die mag vanaf vandaag tot eind oktober via een enquête haar oordeel geven over de fietsvriendelijkheid van de stad.

Gunstige voortekenen
De voortekenen zijn gunstig. Welke stad kan erop bogen dat zij de eerste was die fietsers op rotondes voorrang gaf? En onlangs werd uitgerekend Enschedees pareltje, de fietssnelweg F35, tot Neerlands mooiste uitgeroepen.

In 2018 haalde Enschede een score van 4,13 op een schaal van vijf. Niet slecht, maar het leverde slechts een plaatsje in de middenmoot op. Punten die destijds ook door de bevolking ter verbetering werden aangedragen, waren de staat van onderhoud van de fietspaden en vooral de menging van auto- en fietsverkeer wat in de beleving onveilige situaties oplevert.

Juist op die punten heeft de gemeente een inhaalslag gemaakt. De fietsstraten in Boswinkel, Pathmos, Stadsveld, het Wooldrik deden hun intrede, er werden twee bewaakte fietsstallingen ingericht onder Hudson’s Bay en bij kruispunt De Graaff, bij de stations verrezen stallingen en overal werden nietjes geplaatst.

Investeringen
Daarbij probeerde de gemeente zo goed en zo kwaad als het ging te investeren in de fietssnelweg richting Hengelo en Glanerbrug en zijn ook ruim dertig verkeerslichten aangepast. Sommige werken op de gemeentelijke fietsapp, anderen kregen een regensensor. Fietsers die de bewuste app hebben gedownload, krijgen op die plekken sneller groen en bij natte weersomstandigheden doet de regensensor hetzelfde. En niet te vergeten: het aantal vrijliggende fietspaden werd uitgebreid en sterk verbeterd. Al met al, stelt de gemeente, zijn de doelstellingen die te maken hebben met verbetering van fietsvoorzieningen in de stad ruimschoots gehaald.

De verbeteringen en nieuwe voorzieningen zorgden voor meer fietsbewegingen in de stad. Inmiddels worden 41 procent van alle ritten in de stad korter dan 7,5 kilometer op de fiets gemaakt. Dat is een stijging van vijf procent met 2012.

Wensen
Toch is er nog veel te wensen, zegt voormalig fietswethouder Dick Buursink. Hij was van 1994 tot 2001 de eindverantwoordelijke voor het fietsbeleid in de stad en is nu nog voorzitter van de ledenraad van de Enschedese Fietsersbond.

„Ik maak me nog dagelijks druk over de positie van de fietser in de stad. Ik denk er ook verstand van te hebben. Als je de titel wilt binnenhalen, dan moet je de uitstraling hebben dat je de fiets het allerbelangrijkst vindt. Ik vind dat dat beter kan.”

Hij wijst op Groningen, Houten (Fietsstad 2018) en Utrecht waar de fiets het meeste dominante vervoermiddel is. „Wil je een aantrekkelijke en veilige stad voor ouders, kinderen, hoger opgeleiden, jonge mensen en bezoekers, dan moet je scherpe keuzes maken en niet iedereen te vriend willen houden. Zo moet je de auto geen kans geven de stad door te steken. Kijk naar Amsterdam: minder ruimte voor de auto, meer voor de fiets. Daar gaat het naartoe.”

Buursink wijst op situaties in de stad waar verkeersdeelnemers elkaar nog fiks in de weg zitten. „Kijk eens bij de Hogelandsingel. Moet je als fietser oversteken bij de ijssalon. Dat is crime. En dat hebben we op meer plekken.” Buursink blijft hameren op de uitstraling als fietsstad. „Dat is belangrijk. Ik denk dat Enschede al zover is.”

Iedereen mag op Enschede stemmen
De Enschedeërs krijgen van de organiserende Fietsersbond alle kans om mee te praten en mee te beslissen of Enschede volgend jaar de beste fietsstad van Nederland moet worden. Vanaf vandaag staat een enquête klaar en kan worden gestemd.

De fietsers wordt vooral gevraagd naar de beleving. Hoe voelt het nou om als kwetsbare fietser in Enschede rond te fietsen? Hoe ervaren fietsers de stad? Is het stressvol of juist ontspannen? Voel je je eigenlijk wel veilig?

Er zijn ook vragen over het onderhoud van de fietspaden in alle seizoenen. Een punt van belang is het makkelijk vinden van de routes. Zit het Enschedese fietsnetwerk logisch in elkaar of is het een zoektocht? En is de verharding comfortabel, zijn er voldoende plekken om je fiets weg te zetten? Kortom, alle facetten die met het fietsverkeer in de stad te maken hebben, komen aan de orde.

Ook gaat het over de veiligheid van de fietser in de stad. Er zijn zorgen over de stijging van het aantal fietsers dat gewond raakt in het verkeer. Een flink deel van die stijging komt voor rekening van de gebruikers van de e-bike. In 2015 waren er nog 31 fietsgewonden te betreuren, in 2017 werd afgesloten met een gewondenaantal van 56.

Een ander veiligheidsaspect betreft fietsendiefstallen. Enschede behoort sinds jaar en dag tot de stad waar de meeste fietsen worden gestolen. In elk geval is het aantal aangiften op z’n retour. Vier jaar geleden deden 1302 Enschedeërs aangifte bij de politie, in 2017 waren dat er 1291.

De enquête en de stembus voor de uitverkiezing van Enschede tot Fietsstad 2020 is te vinden op de site enschedefietsstad.nl/stem

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-en ... em?1140397
Bijlagen
Enschede wil dé fietsstad van Nederland zijn en deed daarom deze aanpassingen.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14623
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede fietsstad

#246 Bericht door Arie » do aug 15, 2019 10:47 am

‘Wil Enschede Fietsstad 2020 worden dan moet het een tandje beter
Gepubliceerd: Donderdag 15 augustus 2019 10:20

Oud-fietswethouder Dick Buursink denkt niet dat Enschede tot Fietsstad 2020 wordt gekroond. De Enschedese voorzitter van de landelijke ledenraad van de Fietsersbond heeft zo z’n twijfels over het enthousiasme waarmee het Enschedese gemeentebestuur met de fietsers bezig is.

“De fietser zit niet genoeg onder de huid van de bestuurders. Je moet alles wat je in huis hebt gebruiken om de positie van de fietser te verbeteren. Het moet een tandje beter.”

Volgens Buursink moet fundamenteel anders met de auto worden omgegaan. Die moet je minder ruimte geven en uit het binnensingelgebied weren, vindt hij. “Het stadsbestuur is, denk ik, te bang. Ik zie andere steden het wel doen.”
bron: http://enschede.1twente.nl/audio-%7c-%e ... em?1140601
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2467
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Enschede fietsstad

#247 Bericht door hans » do aug 15, 2019 4:00 pm

Buursink mag ook meer geweerd worden , wat een iritant zoontje...

Gebruikersavatar
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1295
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede fietsstad

#248 Bericht door Twekkelerveld » vr aug 16, 2019 6:42 pm

Ik moet regelmatig aan het werk in het centrum met mijn bedrijfsbus. Hoe gaat men daar mee om dan? Winkelbevoorrading gaat toch ook gewoon door? De hulpdiensten moeten toch ook overal snel kunnen komen?
Ik zou het de automobilisten nog moeilijker maken, dan komen er vanzelf minder mensen naar de stad en dan kan je hier ook diverse winkels sluiten.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14623
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede fietsstad

#249 Bericht door Arie » di sep 17, 2019 4:50 pm

Fietsfestijn in binnenstad van Enschede
Gepubliceerd: Dinsdag 17 september 2019 15:18

Fietsfestijn in binnenstad van Enschede
Enschede wil Fietsstad 2020 worden. Niet voor niets kunnen bezoekers van de Enschedese binnenstad aanstaande zaterdag tijdens het Fietsfestijn ontdekken wat de voordelen van fietsen in de stad zijn.

De derde editie van het event op de Oude Markt duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Geïnteresseerden kunnen meedoen aan verschillende activiteiten als 'Op de Kop-fiets' en een 'Tour de France-challenge'. Voor kinderen is er een opblaas-fietsbaan.

Tevens staan er stands van Enschedese fietsenmakers, Routenetwerken Twente, de Fietsersbond en Nieuw Wonen Twente. Transport en Logistiek Nederland (TNL) is erbij met een demo-truck over fietsveiligheid. Een goede 'fietsendief' laat zien hoe fietsers kunnen zorgen dat hun tweewieler niet gestolen wordt.

Fietsende Schoolkind
Om 13.00 reikt wethouder Jurgen van Houdt de prijs van het Fietsende Schoolkind uit. De Enschedese school die in de afgelopen tijd de meeste Fietsbeloftes van ouders verzamelde, ontvangt een Schoolpleinpakket.

Stemmen op Fietsstad 2020 kan nog tot en met eind oktober via de enquête op de site fietsstad.nl. Voor meer informatie over Enschede Fietsstad bezoek de site enschedefietsstad.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
bron: http://enschede.1twente.nl/fietsfestijn ... em?1142981
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie