Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Twente: Kantoorverhuur in de lift

Omdat de wereld niet alleen om Enschede draait.
Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 6427
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Twente: Kantoorverhuur in de lift

Bericht door Winus » wo sep 21, 2005 5:38 pm

Na val in verhuur van kantoren
Twentse markt zakelijk vastgoed veert weer op

ENSCHEDE - Twente lijkt door het diepste dal heen wat de verhuur van kantoren, winkelpanden en bedrijfsruimten betreft. De verhuur van vooral kantoren is de eerste helft van dit jaar behoorlijk aangetrokken. Wel neemt de structurele leegstand toe steeds meer verouderde kantoren en bedrijfsruimten blijken onverhuurbaar.


Die conclusie kan worden getrokken uit de ‘Vastgoedrapportage 2005’ het jaarlijkse onderzoek naar de stand van zaken in het Twentse vastgoed, dat vanmiddag in Enschede officieel wordt gepresenteerd.

De verhuur op de Twentse kantorenmarkt viel vorig jaar met 23 procent terug. In de eerste helft van dit jaar werd er echter al 33.000 vierkante meter kantoorruimte verhuurd, tegen 45.500 vierkante meter in heel 2004. In Enschede werd in de eerste zes maanden van dit jaar zelfs al meer kantoorruimte opgenomen (21.000 vierkante meter) dan over heel 2004. De kantoorverhuur steeg vorig jaar in Almelo met bijna 50 procent, er werd daar bijna 8.000 vierkante meter verhuurd.

Wat kantoren betreft vormt Hengelo een uitzondering. Daar is over heel 2004 en de eerste helft van dit jaar slechts 13.000 vierkante meter kantoorruimte verhuurd, een daling met 38 procent ten opzichte van 2003. Deze cijfers zijn enigszins vertekend door de ingebruikname van het voormalige KPN-kantoor op de Westermaat door de gemeente Hengelo, waarmee in 2003 in een klap 15.000 vierkante meter werd weggezet.

In de verhuur van winkels was er vorig jaar sprake van een opleving in heel Twente. De verhuur steeg over 2004 met 31 procent. Of die stijging dit jaar voortzet, is nog onduidelijk. In de eerste zes maanden werd er in de regio 25.000 vierkante meter winkelruimte verhuurd, zeven procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Enschede is en blijft de meest aantrekkelijke winkelstad.

De verhuur van bedrijfsruimten zal in 2005 zeker hoger uitkomen. Er werd vorig jaar in de hele regio 129.000 vierkante meter verhuurd, tegen 115.000 vierkante meter in de eerste zes maanden van 2005. De gemiddelde verhuurprijs is vorig jaar stabiel gebleven: 38 euro per vierkante meter.

Bron: TC Tubantia

-----------------------------------------------------------------------------------------------

‘Gebrek aan parkeerruimte is funest’

ENSCHEDE - Structurele leegstand van verouderde bedrijfsruimten en kantoren wordt een probleem in de Twentse steden. Dat voorspellen de samenstellers van de ‘Twentse Vastgoedrapportage’. Ook kantoren met weinig eigen parkeergelegenheid zijn uit de gratie en nauwelijks nog te verhuren.


In Enschede staat bijna 16 procent van de beschikbare kantoorruimte leeg, in Hengelo eveneens, in Oldenzaal 13 procent en in Almelo 9 procent. Bij globaal de helft van de leegstand is er volgens de onderzoekers sprake van een structureel probleem. De kantoren voldoen niet meer aan de eisen van de tijd of er zijn onvoldoende parkeerplaatsen. De zogeheten ‘Vinex-norm’ die een aantal jaren zeer stringent werd toegepast bij de bouw van kantoren nabij NS-stations, begint de eigenaren van deze kantoren nu op te breken. Voor stationslocaties gold een norm van een parkeerplaats per 250 vierkante meter kantoorruimte. ‘Dat is in de praktijk één parkeerplaats voor 25 werknemers’, rekent bestuurslid Roy Duijn van de Twentse Vastgoedrapportage voor. ‘Voor het B&S Park bij NS-station Drienerlo is dat creatief opgelost door in de bouwvergunning parkeerplaatsen vijf meter breed te maken, zodat op één parkeerplek twee auto’s kunnen staan...’

Gebrek aan ‘eigen’ parkeerruimte is mede debet aan leegstand in de stationsomgeving in Enschede en Hengelo, weet Duijn.

‘Het probleem speelt in Enschede aan het Stationsplein, waar ook het kantoor van Randstad nog deels in de verhuur komt. In Hengelo is er om dezelfde reden leegstand in de Telgenflat en De Heeren van Twente, pal naast het station. De overheid heeft er met die Vinex-parkeernorm alles aan gedaan om ons uit de auto te krijgen, maar moet onderhand toegeven dat dit niet lukt. Als gemeenten zelf kantoren willen huren, is voldoende parkeergelegenheid ook altijd een eis...’

Verouderde kantoren vormen een ander probleem, vooral in de grote Twentse steden. ‘Een oplossing zou kunnen zijn dat die kantoren worden omgebouwd tot appartementencomplex, zoals met het belastingkantoor in Almelo gebeurt. Maar voor veel beleggers is die afschrijving een te bittere pil’, weet bedrijfsmakelaar Tjeerd van der Veen van Snelder-Zijlstra. ‘Eigenaren van incourante kantoren stunten daarom liever met de huurprijs.’

Als voorbeeld noemt noemt hij het voormalige pand van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid op de hoek van De Klomp en Oldenzaalsestraat in Enschede. Van der Veen: ‘Een verouderd pand zonder parkeerruimte. Bij sloop is er sprake van een restwaarde van 35 euro per vierkante meter, dan probeert de eigenaar het toch liever voor 70 euro te verhuren. Die stunt liever twee jaar met de huurprijs dan dat hij z’n verlies neemt. Of het goed is voor de uitstraling van de omgeving daar, is een andere vraag.’

Bron: TC Tubantia
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Robert
Member
Member
Berichten: 6593
Lid geworden op: wo mar 24, 2004 8:21 pm

Bericht door Robert » wo sep 21, 2005 5:43 pm

Bij een van De Heeren van Twente is een behoorlijk stuk verhuurd. Jaja. Tsja. Saxion is nog aardig wat ruimte nodig de komende tijd, om nieuw/verbouw (danwel een leegloop aan studenten) te voorkomen. De Wolk is al door hun gehuurd, zou bij Randstad ook mooi kunnen.
Met 'n oald hoes en 'n joonk wief he'j altied wat te knooi'n

Gebruikersavatar
ESG
Member
Member
Berichten: 357
Lid geworden op: do apr 14, 2005 11:22 am
Locatie: Hengel

Bericht door ESG » wo sep 21, 2005 5:52 pm

De Wolk is al door hun gehuurd, zou bij Randstad ook mooi kunnen.
Ik begreep van een student dat er al een deel van het Randstad-gebouw wordt gehuurd.
Kerspel Gorenaar in Hengelo
Karspel Goorsen in Hengel

Gebruikersavatar
Robert
Member
Member
Berichten: 6593
Lid geworden op: wo mar 24, 2004 8:21 pm

Bericht door Robert » wo sep 21, 2005 5:55 pm

Ik ben als Saxion student alleen ingelicht omtrent het feit dat ik in de Wolk les zou hebben. Verder niets. Overigens moet 'k dan ook maar 'n keer naar de Wolk toe gaan.  :oops:
Met 'n oald hoes en 'n joonk wief he'j altied wat te knooi'n

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 2803
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

Bericht door Q. » wo sep 21, 2005 5:56 pm

Volgens mij is er geen één fatsoenlijk kantoor rondom de binnenstad/ station van Enschede met eigen parkeergarage, als ik zie hoeveel eigen parkeerruimtes de kantoren in Amersfoort hebben en dat dat nog te weinig is...
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Waeske
Member
Member
Berichten: 767
Lid geworden op: wo okt 27, 2004 1:19 pm
Locatie: Dorp met stadspretenties.

Bericht door Waeske » wo sep 21, 2005 6:32 pm

Ik werk al een tijdje bij het flut callcenter dat daar gehuisd is.
Waeske has left the building.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 6427
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Bericht door Winus » wo sep 21, 2005 6:32 pm

Soms werken de regels van de landelijke overhied gewoon niet, hoe mooi en idealistisch ze ook zijn. :(
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 5815
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik » wo sep 21, 2005 7:46 pm

Het belastingkantoor en het Stadskantoor hebben eigen parkeergarages. Misschien is de bouw van een grote bovengrondse garage achter ITC en Amicon een oplossing?
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 6427
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Bericht door Winus » wo sep 21, 2005 7:57 pm

Goed plan, wel afdekken met een kantoorgebouw aan de zijde van het spoor. Ik wil geen Tilburgse Haestrecht-effecten in de stad.
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Robert
Member
Member
Berichten: 6593
Lid geworden op: wo mar 24, 2004 8:21 pm

Bericht door Robert » ma nov 07, 2005 3:15 pm

Onderzoeksbureau I&O verhuist naar pand Randstad

ENSCHEDE - Het onderzoeksbureau I&O Research verhuist op 1 maart volgend jaar naar het pand van Randstad Uitzendbureau aan het Stationsplein. Het huidige kantoor aan de Langestraat is na een paar inkrimpingen te groot geworden. Bovendien is de nieuwe locatie moderner.

Elf jaar nadat het onderzoeksbureau werd opgericht en in een pand aan de Langestraat in het centrum van de stad werd gevestigd, verhuist I&O Research naar het Stationsplein. Volgens directeur Nico Buurman zit zijn organisatie momenteel in een te ruim jasje.

‘We zijn de afgelopen jaren van dertig naar tweeëntwintig werknemers gekrompen. We betalen nu huur voor vierkante meters die we niet benutten. In het gebouw van Randstad komt straks ruimte vrij omdat het bedrijf Extrasource dat daar is gevestigd, naar het gerenoveerde, voormalige gebouw van V&D gaat.’

Volgens Buurman heeft de nieuwe locatie niet alleen het voordeel dat het de ruimte biedt die I&O nodig heeft, ook het feit dat om een modern pand gaat, heeft meegewogen om naar het Stationsplein te verhuizen.

‘De bereikbaarheid is hier natuurlijk heel goed. Met de trein en de bus binnen handbereik. We krijgen er ook een aantal eigen parkeerplaatsen. En we zitten dicht bij het stadskantoor van waaruit we nogal wat opdrachten krijgen. Anderzijds zitten we op onze huidige plek in de Langestraat vlak bij het gemeentehuis, dus vlak bij de bestuurders.’

Volgens de directeur van I&O Research is ook gekeken naar vervangende ruimte op het Business & Science Park. De plek waar veel bedrijven uit de Enschedese binnenstad naar toe verhuizen.

‘Maar die locatie ligt toch wat decentraal. We zochten ook naar een sociaal veilige omgeving omdat we ook een aantal enquêteurs in dienst hebben die voor ons informatie op straat verzamelen. Die dames moeten het pand op een laat tijdstip op een veilige manier kunnen verlaten. Dat kan straks ook op de nieuwe plek.’
Tubantia

Wat gaat er met de cam gebeuren?  ;)
Met 'n oald hoes en 'n joonk wief he'j altied wat te knooi'n

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 5815
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik » ma nov 07, 2005 4:10 pm

Goeie vraag!  :o
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
Waeske
Member
Member
Berichten: 767
Lid geworden op: wo okt 27, 2004 1:19 pm
Locatie: Dorp met stadspretenties.

Bericht door Waeske » ma nov 07, 2005 4:21 pm

Die cam zullen ze wel gaan gebruiken voor het muziekkwartier :)
Waeske has left the building.

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 5815
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik » ma nov 07, 2005 4:32 pm

Ik denk dat er bij het Muziekkwartier wel een eigen camera komt.
Op zich zal een blik op de chaos op het busstation ook wel aardig zijn.
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
Robert
Member
Member
Berichten: 6593
Lid geworden op: wo mar 24, 2004 8:21 pm

Bericht door Robert » ma nov 07, 2005 4:34 pm

Nee. Daar gaat m'n anonimiteit. Niemand die mij 's ochtends vroeg brak voor de lens krijgt.
Met 'n oald hoes en 'n joonk wief he'j altied wat te knooi'n

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 5815
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik » ma nov 07, 2005 4:43 pm

Haha, slingerend over de gele streep?
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
Robert
Member
Member
Berichten: 6593
Lid geworden op: wo mar 24, 2004 8:21 pm

Bericht door Robert » di nov 22, 2005 2:28 pm

Waarschuwing NVM
Enorme toename leegstand kantoren

ALMELO - Er komt in Almelo veel te veel kantoorruimte als de huidige nieuwbouwplannen voor onder meer Fortezza in de binnenstad en Magna Porta op Twentepoort West onveranderd door gaan. De gemeente zou er daarom goed aan doen om voorlopig geen nieuwe kantoren te (laten) bouwen.


Die aanbeveling doet NVM-makelaar H. Huisman, nadat hij voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de kantorenmarkt in Almelo. Zijn gegevens zijn verwerkt in een landelijke NVM-onderzoek dat maandagmiddag in Utrecht werd gepresenteerd.

Almelo heeft in totaal 90.000 vierkante meter kantoorruimte die te huur is - naast kantoren die eigendom zijn van ondernemingen 16.000 vierkante meter daarvan staat leeg, en dat is substantieel minder dan vorig jaar. In die zin gaat het in Almelo de goede kant op. Toch is er volgens Huisman allerminst reden tot vreugde, omdat uit zijn onderzoek is gebleken dat Almelo vooral een ‘vervangingsmarkt’ is. Met andere woorden: er komen geen nieuwe ondernemingen of kantoren naar Almelo die zorgen voor de afname van de leegstand, maar bestaande bedrijven en organisaties verhuizen van de ene naar de andere plek. Daar komt nog eens bij dat - ook - in Almelo sprake is van hardnekkige leegstand een deel van de kantoorruimte staat al vier jaar - of nog langer - leeg. Sommige etages wachten al vanaf het moment van oplevering op huurders.

De leegstand heeft verschillende oorzaken. De economie is minder florissant. Bedrijven krimpen eerder in dan dat ze uitbreiden, ondernemingen stoten hun bijkantoren in Almelo af, en in nieuwe kantoren wordt niet alle beschikbare ruimte verhuurd. Zo staat nog een belangrijk deel van het nieuwe belastingkantoor leeg en is ook nog lang niet de hele Javatoren (die nu wordt gebouwd) al verhuurd. Alleen de gemeente Almelo gaat een flink aantal etages gebruiken.

Dat de leegstand in Almelo vorig jaar fors terug liep met zo’n 40%, heeft twee redenen. De eerste is dat een groot aantal panden aan de huurmarkt werd of wordt onttrokken. Bijvoorbeeld het oude belastingkantoor aan de Burgemeester van Raveslootsingel (te koop), het oude pand van de Twentsche Courant Tubantia aan het Schouwburgplein (gaat plaats maken voor een nieuwe hotelvleugel van het Theaterhotel) en de kantoren die de gemeente nu nog huurt boven de oude V & D-winkel (krijgen ook een andere bestemming). Tweede belangrijke oorzaak is dat een paar partijen - waaronder de gemeente en de belastingdienst - véél kantoorruimte hebben gehuurd of gaan huren.

Zorgelijk zijn volgens Huisman vooral de omvangrijke nieuwbouwplannen voor kantoren. De Javatoren is in aanbouw, Fortezza komt er bij en ook Magna Porta. Volgens het NVM-rapport zijn alle nieuwbouwplannen bij elkaar goed voor zo’n 57.000 vierkante meter - 63% van het totale (huur)aanbod op dit moment. ‘Niet zo fraai’, vindt Huisman, die pleit voor alternatieven voor de kantoren in de vorm van appartementen of woningen, het schrappen van bouwplannen voor kantoorruimte en of het gefaseerd op de markt brengen van nieuwe kantoren. Volgens Huisman moet er ook in Almelo op gezette tijden overleg gevoerd worden tussen lokale bedrijfsmakelaars en de overheid.
TCTubantia

Die Almeloërs toch.  ;)
Met 'n oald hoes en 'n joonk wief he'j altied wat te knooi'n

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 4447
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Vincent1971 » di nov 22, 2005 5:24 pm

Hmmm...zie in Enschede steeds vaker 'te huur' staan bij o.a. kantoorpanden. Enschede loopt de 'achterstand' op Almelo wel in :)
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 5815
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik » di jan 03, 2006 7:26 pm

Regionale economie leeft weer op

ENSCHEDE - De verhuur van kantoor- en bedrijfsruimte is afgelopen jaar behoorlijk aangetrokken in Twente. De opleving van de verhuur wordt- gezien als een voorbode van economische opleving in de regio.


Een en ander blijkt uit onderzoek van de Stichting Vastgoedrapportage Twente. In 2005 is er dertig procent meer kantoorruimte in Twente verhuurd dan een jaar eerder en zelfs 38 procent meer bedrijfsruimte. Makelaar R. Duyn, bestuurslid van de Stichting Vastgoedrapportage, trekt er de conclusie uit dat het weer de goede kant op lijkt te gaan met de regionale economie. ‘Al houd ik wel een slag om de arm.’ Ondernemers lijken weliswaar weer te durven investeren in kantoor- of bedrijfsruimte, daar staat tegenover dat de huurprijzen van kantoren omlaag zijn gegaan. Volgens Duyn heeft een aantal eigenaren van leegstaande kantoren de huurprijs structureel verlaagd, in plaats van te strooien met kortingen en lokkertjes als een huurvrijeperiode en/of gratis vloerbedekking en tussenwanden.
Wel werd er vorig jaar in Twente 32 procent minder winkelruimte verhuurd dan een jaar eerder. Dat percentage wordt negatief beïnvloed door de leegstand in het winkelhart van Hengelo - vooral aan de Molenstraat en De Brink. In Hengelo werd vorig jaar slechts 5900 vierkante meter winkelruimte verhuurd, 75 procent minder dan in 2004. De gemeente Hengelo ontwikkelt plannen om het winkelgebied in het centrum een nieuwe impuls te geven, na de reconstructie van enkele jaren geleden die door deskundigen als mislukt wordt beschouwd.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Auw!  :o
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
Robert
Member
Member
Berichten: 6593
Lid geworden op: wo mar 24, 2004 8:21 pm

Bericht door Robert » di jan 03, 2006 7:28 pm

We gaan toch niet overal Hengelo afzeiken?  8)
Met 'n oald hoes en 'n joonk wief he'j altied wat te knooi'n

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 5815
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik » di jan 03, 2006 7:29 pm

Ik citeer slecht de locale media...
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast