Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

N18 (Enschede-Varsseveld)

Omdat de wereld niet alleen om Enschede draait.

Beste oplossing voor de N18?

De bestaande weg aanpassen
4
7%
Westelijk van de N18 nieuwe weg aanleggen
7
12%
Gewoon de A18 van Varsseveld doortrekken naar de A35 Enschede, Klaar!
47
81%
 
Totaal aantal stemmen: 58

Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#381 Bericht door Arie » wo mei 02, 2018 5:49 pm

Nieuwe N18 sinds vanmiddag open
wo 2 mei 2018, 14:06

Enschede/Haaksbergen/Berkelland - Vanmorgen een paar minuten voor twaalf is de nieuwe N18 in gebruik genomen. In het bijzijn van bestuurders, bouwers en andere hoogwaardigheidsbekleders gingen tegen elf uur de hekken bij de Grolsch van de weg, waarna na een laatste inspectie door Rijkswaterstaat de weg een klein uurtje later open ging voor het verkeer.

De nieuwe, 27 kilometerlange autoweg verbindt Groenlo met Enschede. De weg vervangt de bestaande N18, de Twenteroute zoals de weg in de volksmond heet. De nieuwe N18 Twenteroute gaat om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen en bevat ongelijkvloerse kruisingen, fietstunnels en gescheiden weghelften. De nieuwe weg maakt onderdeel uit van een set aan maatregelen aan de N18 tussen Varsseveld en Enschede, die met de openstelling van de nieuwe weg nu allemaal zijn afgerond.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat: "De Nieuwe Twenteroute is een aanwinst voor de regio. Deze weg maakt de regio beter bereikbaar; de reistijd tussen Groenlo en Enschede wordt 20 minuten korter. Bovendien draagt de weg bij aan veiliger verkeer en hebben de bewoners van Eibergen, Haaksbergen en Usselo minder overlast. Het verkeer dat eerst door deze drie plaatsen ging, gaat er nu omheen."

Op woensdagochtend 2 mei hebben vertegenwoordigers van de provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten Enschede, Haaksbergen, Berkelland, Oost Gelre en Oude IJsselstreek, de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen, de regio's Achterhoek en Twente en Rijkswaterstaat samen de vernieuwde N18 tussen Varsseveld en Enschede geopend. Samen hebben ze als eerste per bus over het nieuwe stuk N18 gereden. Kort daarna konden ook de eerste auto's over de nieuwe weg rijden. In eerste instantie was de verwachting dat het verkeer pas dit najaar gebruik zouden kunnen maken van de nieuwe weg.

De nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede is aangelegd door KWS en VHB. BAM heeft de aanpassingen aan de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde verzorgd. Dat traject lag er al, maar is nu wel opgewaardeerd. Zo zijn er fietstunnels aangelegd, zodat fietsers nergens nog de nieuwe weg hoeven te kruisen. bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... ddag-open-
Bijlagen
De eerste berijders van de weg worden toegezwaaid en gefotografeerd door de gasten van de openingsceremonie.jpg
De eerste berijders van de weg worden toegezwaaid en gefotografeerd door de gasten van de openingsceremonie.jpg (67.47 KiB) 10234 keer bekeken

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3882
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#382 Bericht door enschedeinansichten » wo mei 02, 2018 6:49 pm

Vandaag om 1 uur de nieuwe N18 genomen naar Groenlo. Mooie weg mooie ligging. Lekker doorrijden. Toch de gehele weg 90 kunnen rijden. Qua km gelijk maar nu wel sneller en veel minder gevaarlijk.
Flinke verbetering. :okay:
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#383 Bericht door Arie » do mei 03, 2018 11:06 am

Bussen tussen Enschede en Achterhoek rijden straks Haaksbergen voorbij
Gepubliceerd: Woensdag 02 mei 2018

Bussen tussen Enschede en Achterhoek rijden straks Haaksbergen voorbij
Nu de nieuwe N18 is geopend rijdt veel verkeer om Haaksbergen heen. Om tijdwinst te behalen op het nieuwe tracé laten straks ook lijnbussen het centrum van het dorp links liggen.

Vervoersmaatschappij Arriva ziet grote kansen nu de nieuwe N18 gereed is. Dat is te lezen in het Vervoerplan Achterhoek dienstregeling 2018. In dat plan spreekt de maatschappij over een ‘beperkt aantal grote wijzigingen’. Een daarvan is nadelig voor Haaksbergenaren: lijnen 73 en 74 rijden voortaan via de nieuwe N18 om het dorp heen.

Deze lijnen vormen zogenaamde ‘snelle en hoogwaardige verbindingen’, die de bereikbaarheid van de Achterhoek richting Enschede verbeteren - sneller van Eibergen naar Enschede dus. Maar wie vanuit Haaksbergen naar het Gelderse wil of andersom krijgt met extra reistijd te maken.
Deze reizigers vanuit Haaksbergen moeten voortaan op lijn 62 stappen, richting het voormalige Danspaleis, op de kruising naar Neede. Op deze plek wil Arriva de overstaplocatie ov-knooppunt Assinkbos inrichten, waar reizigers kunnen overstappen op de lijnen 73 en 74, de doorgaande bussen tussen Enschede en de Achterhoek, en omgekeerd.

Op de vraag hoe het ov-knooppunt Assinkbos eruit komt te zien en wanneer de inrichting gereed is, geeft Arriva geen antwoord. „Vanaf de opening van de N18 blijft Arriva vooralsnog de huidige route door Haaksbergen rijden”, laat de vervoersmaatschappij desgevraagd weten. „Arriva is in gesprek met Keolis, de provincies Gelderland en Overijssel en betrokken gemeenten over de dienstregeling die ingaat in december 2018. Hierbij komt de bereikbaarheid van Haaksbergen ook ter sprake. De precieze plannen voor de dienstregeling ingaande december 2018 maakt Arriva het najaar bekend”, aldus de woordvoerder, die verder geen commentaar geeft op de plannen.

Extra reistijd
Het Vervoerplan Achterhoek dienstregeling 2018 is echter helder: ‘Na knooppunt Assinkbos wordt richting Enschede gereden via de nieuwe N18. Hierdoor kunnen reizigers snel en comfortabel richting Enschede reizen.’ Dat de lijnbussen Haaksbergen niet meer aandoen heeft volgens het vervoerplan ook te maken met de geplande afwaardering van de oude N18. Het naar beneden bijstellen van de maximaal toegestane snelheid en bijvoorbeeld de aanleg van drempels en rotondes heeft volgens de vervoersmaatschappij grote gevolgen voor de bereikbaar van Enschede vanuit de Achterhoek.

Arriva verwacht dat reistijden tot 25 procent toenemen als de lijnbussen over het oude tracé blijven rijden. ‘Hiermee komt de bereikbaarheid van de Achterhoek en de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer verder in gevaar.’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/bussen-tusse ... em?1080375
Bijlagen
Nu de nieuwe N18 is geopend rijdt veel verkeer om Haaksbergen heen. Om tijdwinst te behalen op het nieuwe tracé laten straks ook lijnbussen het centrum van het dorp links liggen..jpg
Nu de nieuwe N18 is geopend rijdt veel verkeer om Haaksbergen heen. Om tijdwinst te behalen op het nieuwe tracé laten straks ook lijnbussen het centrum van het dorp links liggen..jpg (251.81 KiB) 10214 keer bekeken

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#384 Bericht door Arie » ma mei 07, 2018 9:52 am

Inwoners van Usselo eindelijk verlost van het eeuwige gedreun van de N18

OPLUCHTINGUSSELO - Twee dagen na de opening van de nieuwe N18 maakt zich langzaam een gevoel van opluchting meester van de bewoners van Usselo. "Er liep een muur door ons dorp. Die is nu verdwenen."

Een ogenblik is Riet Kaasnoot stil. Hoog boven haar hoofd in de bomen fluiten de vogels. Usselo in het voorjaar oogt als een groene oase. "Die stilte hier onder de hoge bomen: dat is ongekend. Ik ben deze dagen heel veel buiten geweest. Soms, gewoon op een doordeweekse dag, is het nu minutenlang stil. Hier in Usselo heb ik dat nog nooit meegemaakt."

Ze is de vrouw van de dominee. Haar huis ligt naast de kerk waarvan het portaal zo'n beetje grenst aan de weg. Een groot houten kruis, een restant van de Passion voor kinderen in de week voor Pasen, staat naast de voordeur. Bomen en groen omringen de pastorie waarin ze nu alweer drie jaar woont.

Idyllisch
Usselo is in potentie een prachtig dorp. Maar het verkeer heeft veel kapotge­maakt

Riet Kaasnoot
"Het is hier idyllisch. Usselo is in potentie een prachtig dorp. Maar het verkeer heeft veel kapotgemaakt. De weg is een muur die het dorp in tweeën deelt. Ons kerkje ligt pal aan de weg, maar is geen middelpunt. In de nieuwe plannen voor het dorp gaat dat veranderen. Er komt een pleintje, er komen klinkers in de weg. Eindelijk komt de kerk te staan op de plek waar het hoort: midden in de gemeenschap."

Twee dagen na de opening van de nieuwe N18 beginnen de ruim duizend inwoners van Usselo geleidelijk te wennen aan het idee dat de grote verkeersstroom nu eindelijk voorbijgaat aan hun dorp. "Ik moet mezelf soms echt in de arm knijpen", zegt Jolanda Diepeveen. "De eindeloze stroom van auto's en vooral vrachtwagens was voor ons een dagelijkse realiteit. Het duurt even voordat je beseft wat er is veranderd. Daar komt bij dat het vakantie is. Het echte verschil zul je pas merken als straks iedereen weer aan het werk is."

Ze woont nu drie jaar in het dorp. Haar huis staat pal aan de weg, net als de naastgelegen tuin waarin haar kinderen Nina en Robbie spelen.

Levensgevaarlijk
In de spits liep het hier helemaal vast. Levensge­vaar­lijk om dan over te steken

Jolanda Diepeveen
"In de spits liep het hier helemaal vast. Levensgevaarlijk om dan over te steken. Gelukkig ligt de school voor ons aan de goede kant van de weg. Als je buiten zat, konden we elkaar soms nauwelijks verstaan."

Vooral het verdwijnen van het vrachtverkeer ervaart ze als een zegen, vooral in de ochtendspits. "Tot woensdag kon ik aan het lawaai buiten horen hoe laat het was." Direct na de opening pakte ze haar auto en reed het traject van de nieuwe N18. "Uit nieuwsgierigheid, maar ook uit blijdschap. Usselo kan eindelijk weer zichzelf worden."

Even buiten het dorp, daar waar de oude en nieuwe N18 elkaar bijna raken, heeft Gert van der Veen de dagen afgeteld tot de komst van de nieuwe weg. "Al die jaren hebben we feitelijk in de achterkamer geleefd. Ons huis ligt schitterend, maar je zat altijd met dat lawaai."

Gedreun
Hoewel hij nu feitelijk aan twee wegen woont, is hij zich elke seconde bewust van de winst. "Kijk naar wat er nu over die nieuwe weg gaat: vorige week ging dat allemaal nog over die ene weg. Het asfalt van de nieuwe N18 dempt veel sterker dan dat van de oude weg. Het eindeloze gedreun van vroeger is eindelijk verleden tijd."

Henk Leppink, zijn overbuurman, kan het alleen maar beamen. Met zijn honden en kippen woont hij letterlijk in het niemandsland tussen de twee wegen. In zijn tuin kijkt hij op de nieuwe weg, vanuit zijn woonkamer op de oude. "Ik hoor nu auto's aan twee kanten, maar de optelsom is veel gunstiger dan vroeger."

Vurig hoopt hij op een snelle aanpassing van de oude N18. "Vanaf nu gaat het hier alleen maar beter worden, let maar op. Elke avond zie ik hier in de wei de reeën lopen. Woensdag, na de opening, liepen ze er nog steeds. Toen wist ik zeker: het is heel goed dat die nieuwe weg er is gekomen."
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/inwone ... tm_userid=
Bijlagen
De nieuwe (links) en oude N18..jpg
De nieuwe (links) en oude N18..jpg (137.89 KiB) 10248 keer bekeken

hans
Member
Member
Berichten: 2702
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#385 Bericht door hans » ma mei 07, 2018 3:24 pm

waar ligt dat dorp dan ,
ergens achter die 5 huizen ?

hans
Member
Member
Berichten: 2702
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#386 Bericht door hans » ma mei 07, 2018 11:30 pm


Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#387 Bericht door Arie » ma jun 04, 2018 4:25 pm

Ik zag vanmorgen dat er nieuw ANWB bord werd geplaatst aan de Haaksbergerstraat nabij de rotonde Ferdinand Bolstraat. Uit dit bord kan worden opgemaakt dat de automobilisten voor de richting Haaksbergen niet meer via Usselo moeten gaan, maar iets verderop bij de Usselerondweg rechts af moeten slaan en dan via de N18 naar Haaksbergen rijden.
Bijlagen
Haaksbergerstraat nieuw ANWB bord 4-6-2018.jpg
Haaksbergerstraat nabij rotonde Ferdinand Bolstraat nieuw ANWB bord 4-6-2018.jpg

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3882
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#388 Bericht door enschedeinansichten » ma jun 04, 2018 5:30 pm

Al meerdere keren gereden. Mooie en veilige weg. :banaan:
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#389 Bericht door Arie » di aug 14, 2018 2:44 pm

Enschede ‘onvindbaar’ vanuit Haaksbergen en Eibergen
Gepubliceerd: Maandag 13 augustus 2018

VIDEO Enschede ‘onvindbaar’ vanuit Haaksbergen en Eibergen, zie op: http://enschede.1twente.nl/video-ensche ... em?1095016

Hoe rijd je vanaf de dorpskern van Haaksbergen of Eibergen naar Enschede? Wie op de bewegwijzering afgaat, komt van een koude kermis thuis.

Een rare gewaarwording. In het centrum van Haaksbergen wijzen de blauwe informatieborden automobilisten die naar Enschede willen richting de kruising Enschedesestraat/Wiedenbroeksingel. Daar aangekomen staan Eibergen, Neede, Boekelo, Usselo en zelfs Zutphen netjes aangegeven. Maar van Enschede ontbreekt elk spoor.

Enschede is afgeplakt
Waar Enschede stond zijn de borden afgeplakt met zwart tape. Het gaat hier om de route over de ‘oude’ N18 en Rijkswaterstaat wil dat het verkeer naar Enschede juist zo veel mogelijk gebruik van de nieuwe rijksweg. Die is drie maanden geleden geopend. Hoe je daar komt (via de Noordsingel en de Kolenbranderweg) staat nergens aangegeven.

In Eibergen is het niet anders gesteld met de bewegwijzering. Wie vanuit het centrum van het dorp naar de Groenloseweg (voormalige N18) rijdt, treft net als in Haaksbergen afgeplakte bewegwijzeringsborden aan. Pas voorbij het dorp, ter hoogte van de oprit naar de N18, staat Enschede op de borden.

‘Wordt aan gewerkt’
De Nationale Bewegwijzeringsdienst was niet bereikbaar voor commentaar, maar de gemeenten Haaksbergen en Berkelland laten desgevraagd weten dat Rijkswaterstaat de informatieborden nog gaat aanpassen. Naar verwachting zal dat de komende maanden zijn beslag krijgen.

Op 1 oktober doet Rijkswaterstaat officieel afstand van de oude N18. Vanaf dat moment zijn het beheer en onderhoud taken van de gemeente. De voormalige rijksweg wordt daarna ‘afgewaardeerd’ naar een zestigkilometerweg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
bron: http://enschede.1twente.nl/video-ensche ... em?1095016
Bijlagen
Enschede ‘onvindbaar’ vanuit Haaksbergen en Eibergen.jpg

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1437
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#390 Bericht door Vincent1971 » di aug 14, 2018 2:58 pm

Is Hengelo ( O.v. ) wel vindbaar?
Een goed begin heeft geen einde

hans
Member
Member
Berichten: 2702
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#391 Bericht door hans » di aug 14, 2018 3:22 pm

waarom ?

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1437
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#392 Bericht door Vincent1971 » di aug 14, 2018 3:46 pm

Kan toch dat er mensen zijn die via de N18 naar Hengelo ( O.v. ) moeten. Stel dat ze in Hengelo ( Gld. ) uitkomen.
Een goed begin heeft geen einde

hans
Member
Member
Berichten: 2702
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#393 Bericht door hans » di aug 14, 2018 4:35 pm

hengelo gelderland is toch veel gezelliger ?

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#394 Bericht door Arie » wo sep 12, 2018 7:03 pm

N18 nacht dicht vanwege maaien

Enschede - De nieuwe N18 tussen Enschede en Groenlo gaat in de nacht van vrijdag 14 september op zaterdag 15 september dicht tussen acht uur 's avonds en acht uur 's morgens. Aannemer Noaber18 doet dit om de bermen te kunnen maaien.

Aannemer Noaber18 was niet alleen verantwoordelijk voor de aanleg van de N18, maar is dat ook voor het onderhoud de komende 25 jaar. Noaber18 mag zelf bepalen of de weg wordt afgesloten voor onderhoud. Maar daar zitten wél grenzen aan. Woordvoerder Thijs Scheres van Rijkswaterstaat vertelt dat een boetesysteem er voor moet zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk werken: "Ze mogen de weg niet ongelimiteerd afsluiten. Als ze hem te vaak afsluiten, krijgen ze een boete." Het idee van efficiënt werken is dat de weggebruikers per saldo minder hinder zullen ondervinden als gevolg van onderhoudwerkzaamheden.

Van maandag 17 tot vrijdag 21 september vinden er nachtelijke asfalteringswerkzaamheden plaats aan de N18 bij Lichtenvoorde en tussen Lichtenvoorde en Varsseveld. In verband met deze werkzaamheden is de N18 tussen Lichtenvoorde en Varsseveld van 20.00 en 05.00 uur afgesloten voor het verkeer. Ook hier is de omleidingsroute met borden aangegeven.
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... ge-maaien-
Bijlagen
N18.jpg

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#395 Bericht door Arie » wo okt 17, 2018 12:58 pm

Afrit Enschede-West op A35 krijgt extra rijstrook
Gepubliceerd: Dinsdag 16 oktober 2018

Afrit Enschede-West op A35 krijgt extra rijstrook
De afrit Enschede-West en N18/Haaksbergen ter hoogte van de Grolsch gaat er vanaf vrijdag tien dagen uit. Rijkswaterstaat laat de afslag van de A35 aanpassen, om filevorming in de spitsuren te beperken.

Wie vanuit Hengelo via de A35 naar Enschede rijdt heeft ter hoogte van afslag 26 bij bierbrouwer Grolsch twee mogelijkheden: een tweebaans afrit naar de N18 richting Haaksbergen en de Achterhoek of een eenbaans afrit naar Enschede-West die eerst onder het viaduct door gaat. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat is echter gebleken dat tijdens de spits op de laatstgenoemde afrit files ontstaan. Aannemer Noaber18 gaat de afslag op verzoek van de wegbeheerder aanpassen.

Werk start vrijdagavond
De werkzaamheden beginnen aankomende vrijdag om 20.00 uur. De afslag gaat tien dagen dicht. Op de A35 is in beide richtingen slechts een rijstrook toegankelijk en geldt een snelheidslimiet van 70 kilometer per uur. Voor de thuiswedstrijd van FC Twente op vrijdag 26 oktober wordt de afslag naar Enschede-West tussen 17.00 en 20.00 uur opengesteld, zodat supporters naar het stadion kunnen rijden.

Op maandag 29 oktober om 5.00 uur kan de afslag naar verwachting weer in gebruik worden genomen. In de nieuwe situatie blijft er één afslag over, die zich opsplitst in twee rijstroken richting Enschede-West en nog maar een rijstrook richting Haaksbergen. Volgens Rijkswaterstaat kunnen de werkzaamheden bij slechte weersomstandigheden worden uitgesteld.

Behalve de afrit Enschede-West, gaat ook de oprit naar de A35 (richting Hengelo vanaf de Westerval) op de schop. Het is gebleken dat vrachtwagens meer ruimte nodig hebben om veilig af te slaan. De bochten worden verbreed. Deze werkzaamheden duren van vrijdag 9 november 20.00 uur tot maandag 12 november 5.00 uur.
bron:
http://enschede.1twente.nl/afrit-ensche ... em?1104313

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#396 Bericht door Arie » do nov 01, 2018 9:46 am

Tonnen vervuilend bodemas onder asfalt nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede

GROENLO - Er is bodemas gebruikt bij de aanleg van de nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede. Dat meldt wegenbouwer VolkerWessels op haar eigen site.

Michel Hasselerharm 31-10-18
Daarop staat dat, naast onder meer 342.000 ton asfalt, ook 216.000 ton aan bodemassen is gebruikt bij de aanleg van de 27 kilometer nieuwe weg die de Achterhoek en Twente verbindt. Deze Twenteroute tussen Varsseveld en Enschede is in totaal 42 kilometer lang.

Er staan veel vraagtekens bij het gebruik van bodemas na een uitzending van tv-programma Zembla. Daarin werd aan de alarmbel getrokken over het gebruik hiervan in de wegenbouw. Er zou te weinig controle zijn op lekken en ook is er onduidelijkheid over de precieze locaties waar het ligt.

Zware metalen
Bodemas is het restje dat op de bodem van de ketel overblijft na het verbranden van afval. Hoewel er veel vervuilende, zware metalen in zitten, wordt het al jaren gebruikt in de wegenbouw. Het dient als fundering voor het asfalt en wordt gebruikt bij de aanleg van afritten en taluds.

Dat mag, mits het goed is ingepakt, zodat er geen risico’s bestaan op het weglekken in bodem en grondwater. Maar uit de uitzending van Zembla blijkt dat daar onvoldoende op wordt gecontroleerd.

Het tv-programma baseerde zijn bevindingen op een rapport van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB). Die gaat ervan uit dat er tussen 1986 en 2016 op zo’n 550 locaties bodemas is gebruikt. Maar waar precies is bij een groot aantal locaties niet duidelijk. Dat is belangrijk, omdat er altijd gevaar op lekkage bestaat. SIKB wil daarom dat er elk jaar wordt gecontroleerd.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat meldt dat dit ook gebeurt op plekken waar bodemas is gebruikt, zoals dus de nieuwe N18. Wettelijk hoeft een controle maar eens in de twee jaar.

‘Onbegrijpelijk’
Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit van Utrecht, noemde bij Zembla het gemak waarmee bodemas wordt gebruikt ‘onbegrijpelijk’. Met name vanwege de zware metalen die er in zitten. ,,Dat zijn stoffen waar we ons toch zorgen om maken, voor het milieu en de mens. En hier hebben we dus tonnen, nee miljoenen kilo’s van dit soort giftig materiaal. En nu weten we niet waar het ligt, of het goed is afgeschermd voor het milieu én we doen dus geen nametingen om te kijken of de bescherming voor de omgeving adequaat is”, zei hij.

Het ministerie liet Zembla weten nog dit jaar met gemeenten en provincies over de locaties in gesprek te gaan.
bron: https://www.gelderlander.nl/oost-gelre/ ... ~a0f4e07c/
Bijlagen
Begin- danwel eindpunt van de nieuwe N18 bij Enschede. © Sem van der Wal.jpg

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#397 Bericht door Arie » ma dec 31, 2018 2:51 pm

Kern van Usselo hult zich eindelijk in rust en stilte
Gepubliceerd: Vrijdag 28 december 2018

Kern van Usselo hult zich eindelijk in rust en stilte
Het is nog nooit zo stil geweest in Usselo. Toen de inwoners op 3 mei 's ochtends wakker werden hoorden ze voor het eerst in decennia vogeltjes.

Geen oneindige stroom verkeer meer, geen vrachtwagens die in lange colonnes voor de deur langs dreunen. Alleen lokaal verkeer rijdt nog door Usselo sinds de nieuwe N18 op woensdag 2 mei open ging. Minder uitlaatgassen, veiliger oversteken.

Verschil
Het is een enorm verschil, stelt predikant Olaf Haasnoot een half jaar later vast. "Al het vrachtverkeer rijdt nu daar", gebaart hij naar het noordwesten, waar achter de horizon de nieuwe weg loopt. "We zijn er echt heel erg blij mee." Zijn protestantse kerk ligt pal aan de oude N18-weg en al die jaren raasde het verkeer voor de deur langs. Elke dienst opnieuw moesten de kerkgangers met gevaar voor eigen leven oversteken of parkeren. Zelf woont Haasnoot naast zijn kerk. "Vroeger stond je vaak een hele tijd in de auto te wachten tot je de uitrit af kon rijden. Dat is ook niet meer."

Het verkeer dat nu nog door het dorp rijdt, wordt over een tijdje nog verder ingeperkt. "Van de mensen die hier nu nog rijden zijn er veel gewoon gewend om deze route te nemen", denkt Haasnoot. "Dat wordt wel minder als de snelheid straks ook nog omlaag gaat van 80 naar 50."

Daar is het wachten nu op. De inwoners dromen er al van. Er komen rustieke klinkertjes, een muziekkoepel, de snelheid gaat in het hart van Usselo zelfs omlaag naar 30. Geld is er ook al, want de provincie, de gemeente Enschede en de grondeigenaar hebben bijdragen toegezegd.

Wachten
Het wachten is op de dag dat de weg wordt overgedragen van eigenaar Rijkswaterstaat aan de gemeenten en de provincie. Dat loopt nog niet zo voorspoedig. In eerste instantie zou de Twenteroute al in mei overgaan in lokale handen, maar de gemeenten en de provincie bedankten voor hun nieuwe bezit. De staat van de weg baarde zorgen, er doemden kosten op die niemand voor zijn rekening wilde nemen. De overdracht werd doorgeschoven naar oktober, maar ook dat haalden de partijen niet. Rijkswaterstaat liet recent weten dat de overdracht in elk geval nog tot maart op zich laat wachten.

Als de overdracht dan werkelijk plaatsvindt, heeft Enschede formeel nog bijna twee jaar de tijd om de kern van Usselo - en de rest van de voormalige Twenteroute aan Enschedese kant - aan te passen op langzamer verkeer. Het zogenaamde 'afwaarderen'. "Dan komen er klinkertjes en vluchtheuvels. Dat haalt de vaart er wel verder uit", zegt predikant Haasnoot hoopvol. De inwoners hebben geduld.

Veiliger
Voor Lisette Scholten, directeur van obs De Molenbeek, telt vooral dat de omgeving inmiddels al een stuk veiliger is geworden. Het verkeer dat voorheen de hele dag voorbij raasde was altijd een risico. "We zijn een heel kleine locatie, we hebben maar zestig leerlingen. Veel mensen weten niet eens dat hier een schooltje is. Maar ouders moeten met hun kinderen wel naar de overkant van de Twenteroute brengen. De verkeersveiligheid is echt toegenomen, dit is voor ouders veel prettiger." Een enkele vrachtwagen dendert nog langs. "Kijk maar naar de kentekens, dat zijn vaak buitenlanders", zegt dominee Haasnoot. "Die rijden nog op oude navigatie."
bron: http://enschede.1twente.nl/kern-van-uss ... em?1114829
Bijlagen
Kern van Usselo hult zich eindelijk in rust en stilte.JPG

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: N18 (Enschede-Varsseveld)

#398 Bericht door Arie » ma mei 27, 2019 11:26 am

Oude N18 komt in handen van gemeenten en provincies
Gepubliceerd: Maandag 27 mei 2019

Oude N18 komt in handen van gemeenten en provincies
Achterstallig onderhoud heeft de overdracht van de oude N18 ruim anderhalf jaar vertraagd. Uiterlijk 1 oktober komt de weg alsnog in handen van de nieuwe wegbeheerders.

Rijkswaterstaat heeft de nieuwe eigenaren, de gemeenten Enschede, Haaksbergen, Berkelland, Oost Gerle en de provincies Overijssel en Gelderland daarover per brief geïnformeerd.

Dat het uiteindelijk 1 oktober 2019 wordt, heeft volgens woordvoerder Scheres te maken met de vele partijen die bij de overdracht betrokken zijn. “Het gaat over 24 kilometer weg dat wordt overgedragen aan zes nieuwe wegbeheerders. Dat betekent ook dat alle dossiers van dit tracé, dat Rijkswaterstaat 25 jaar in beheer had, moeten worden overgedragen.”

Aan de hand van die dossiers hebben de oude en de nieuwe wegbeheerders bepaald welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. “Daarbij gaat het om snoeiwerkzaamheden en onderhoud aan bijvoorbeeld het asfalt bruggen, duikers, sloten en bermen”, aldus de woordvoerder.”

Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, wordt de weg in fases overgedragen. De nieuwe beheerders kunnen dan aan de slag met het afwaarderen van de rijksweg.
bron: http://enschede.1twente.nl/oude-n18-kom ... em?1133334
Bijlagen
Oude N18 komt in handen van gemeenten en provincies.jpg

Plaats reactie