Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Enschede en Münster

Omdat de wereld niet alleen om Enschede draait.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Enschede en Münster

#1 Bericht door Arie » vr jan 19, 2018 2:06 pm

Samenwerking tussen Enschede en Münster maakt grote sprong
Gepubliceerd op: 18/01/2018

Samenwerking tussen Enschede en Münster maakt grote sprong
Münster staat al jaren bekend als meest Nederlandse stad van Duitsland, Enschede profileert zich sinds enige tijd als meest Duitse stad van Nederland. Samen zijn ze de komende jaren heel wat van plan: Twente en het Münsterland moeten één regio worden waar de economie floreert en het leven goed is.

"Als het lukt, is dat een enorme kans voor Europa", zei burgemeester Markus Lewe dinsdagavond in het Haus der Niederlande in Münster, waar hij en zijn Enschedese collega Onno van Veldhuizen in debat gingen over de samenwerking. Volgens Van Veldhuizen kunnen de beide grenssteden in de toekomst niet zonder elkaar. "Wie in Twente wordt geboren, leeft er zijn leven en gaat er ook dood", zei hij. "Dat is goed voor de gemeenschapszin, maar daarmee redt onze economie het niet. Twente heeft zijn Duitse achterland nodig."

'Letter of Intent'
Wat ze de komende jaren samen willen bereiken, hebben de beide steden vorig jaar op papier gezet in een Letter of Intent. Hierin staan de doelen voor samenwerking op economisch, bestuurlijk en maatschappelijk terrein, die Enschede en Münster de komende jaren samen willen bereiken. "Als je als Duitsers en Nederlanders in een team wilt samenwerken, moet je de culturele verschillen tussen de landen kennen en aanvaarden", aldus Van Veldhuizen.

Ook nationale wet- en regelgeving blijft de ambities voor nauwe grensoverschrijdende samenwerking in de weg staan. "De verschillen in sociale zekerheid is een van grootste struikelblokken die we uit de weg moeten ruimen", zei Lewe.

Tij keert
De beide steden zien het tij langzaam keren, dat wel. "Vroeger had ik het gevoel dat niemand deze problemen serieus nam", aldus Lewe. "Ondertussen zie ik dat zaken in beweging komen. Je moet duidelijk maken dat dit veel verder reikt dan Enschede en Münster. Dit gaat over de toekomst van Europa."

De lobby richting de nationale overheden begint inderdaad vruchten af te werpen, zei ook Van Veldhuizen. "We doen het samen, dat is onze kracht. Het maakt verschil of er een internationale delegatie in Den Haag aanklopt, of een groepje uit Twente."

'Burgemeesters drijvende kracht'
De samenwerking tussen Enschede en Münster maakt op dit moment een enorme kwalitatieve sprong. Dat zegt prof. Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster. "Dit is niet allemaal nieuw, de contacten tussen Münster en Enschede bestaan al lang. Nieuw is wel het grote engagement en de creativiteit die de beide burgemeesters nu aan de dag leggen. Je ziet dat ze echt de drijvende kracht willen zijn van de samenwerking.”

De Letter of Intent, die de beide burgemeesters vorig najaar tekenden, is volgens Wielenga een goed instrument om de samenwerking vorm te geven. "In de Letter staan concrete doelen, waarop je de burgemeesters uiteindelijk ook kunt afrekenen." De beide steden hebben de tijd mee, zegt Wielenga. "Als Onno van Veldhuizen 20 of 30 jaar geleden had gezegd dat hij van Enschede de meest Duitse stad van Nederland wilde maken, had zo'n uitspraak nog grote problemen opgeleverd. Nu is dat geen thema meer."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
bron: http://www.tvenschedefm.nl/samenwerking ... em?1061959
Bijlagen
Samenwerking tussen Enschede en Münster maakt grote sprong.jpg
Samenwerking tussen Enschede en Münster maakt grote sprong.jpg (176.96 KiB) 9625 keer bekeken

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#2 Bericht door Arie » vr jan 19, 2018 2:09 pm

zie meer over Haus der Niederlande in Münster op: http://www.uni-muenster.de/HausDerNiederlande/

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#3 Bericht door Arie » do sep 06, 2018 9:37 am

Enschede en Münster willen culturele hoofdstad van Europa worden
Gepubliceerd: Donderdag 06 september 2018

Enschede en Münster willen culturele hoofdstad van Europa worden
Enschede en Münster zoeken een gezamenlijke identiteit. De titel ‘Eerste grensoverschrijdende culturele hoofdstad van Europa’ kan daarbij een instrument zijn.

Onno van Veldhuizen en Marcus Lewe gaan kijken naar de mogelijkheden of ze de grensregio Enschede-Münster kunnen kandidaat stellen als culturele hoofdstad van Europa. Dat hebben de burgemeester van Enschede en de Oberbürgermeister van de Duitse stad Münster dinsdag afgesproken.

De twee bestuurders deden dat na afloop van hun onderlinge burgemeestersruil. „Het zou mooi zijn als we als grensoverschrijdende regio ooit de primeur hebben als culturele hoofdstad”, zei Lewe tijdens de afsluitende lunch van beide burgemeesters.

Positie belangrijker
Op Europese en mondiale schaal wordt de positie van regio’s steeds belangrijker. Lewe: „Enschede en Münster weten elkaar steeds beter te vinden en werken steeds hechter samen. Maar daarnaast staan we voor de opdracht te werken aan een gemeenschappelijke identiteit. Dat kan natuurlijk perfect als je jezelf opwerpt als cultuurregio en eerste grensoverschrijdende culturele hoofdstad.”

Van uitgewerkte plannen of een bidbook is nog geen sprake. Het is niettemin de bedoeling dat de gezamenlijke Nederlands-Duitse ambitie binnenkort nader wordt uitgewerkt.

Enschede en Münster weten elkaar steeds beter te vinden en werken steeds hechter samen
Marcus Lewe, burgemeester Münster

Hechte stedenband
Net als in april 2017 verbleef Van Veldhuizen als spreekwoordelijk burgemeester afgelopen maandag en dinsdag in Münster voor ontmoetingen met Duitse bestuurders en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen. Omgekeerd deed Lewe hetzelfde in Enschede.

Enschede onderhoudt al geruime tijd een hechte stedenband met het 300.000 inwoners tellende Münster. Van Veldhuizen en Lewe ondertekenden vorig jaar een overeenkomst, die voorziet in een nauwe samenwerking op vele terreinen, zoals arbeidsmarkt, economie en onderwijs. Het doel is de grens zo veel mogelijk ‘uit te gummen’, zoals Van Veldhuizen de alliantie Enschede-Münster vaak omschrijft.

Imago
Zowel Lewe als Van Veldhuizen wijst erop dat cultuur en de nabijheid van culturele voorzieningen steeds belangrijker worden als vestigingsfactor en dus mede de aantrekkingskracht en het imago van steden en regio’s bepalen.

Op dit moment is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Eerder viel die titel in Nederland toe aan Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001). Sinds 1985 is ieder jaar een stad culturele hoofdstad van Europa. Sinds 2004 worden twee Europese steden uitverkoren. Naast Leeuwarden is Valetta (Malta) momenteel culturele hoofdstad.

Jarenlang proces
Het proces om culturele hoofdstad van Europa te worden, vergt jaren. Bovendien moeten lidstaten aan de beurt zijn om kandidaat-steden te kunnen leveren. De Europese Unie stelt zich met het project culturele hoofdstad van Europa ten doel de rijkheid van Europese culturen tot hun recht te laten komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede-en- ... em?1098182
Bijlagen
Enschede en Münster willen culturele hoofdstad van Europa worden.jpg

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#4 Bericht door Arie » do sep 26, 2019 11:31 am

Fotograaf maakt drie decennia foto’s van ‘leven van alledag’ in Münster en Enschede
Gepubliceerd: Donderdag 26 september 2019 10:35

Fotograaf maakt drie decennia foto’s van ‘leven van alledag’ in Münster en Enschede
De marktkooplieden, het winkelende publiek, de rondhangende jongeren. De ene keer gefotografeerd in Enschede, dan weer in Münster. De vergelijking tussen de steden dringt zich als vanzelf op, al maakte Gerhard Uhlig de opnames nooit met de bedoeling ze in een expositie bij elkaar te brengen.

De tentoonstelling met in totaal vijftig foto's uit Enschede en Münster is in feite een toevalstreffer, zegt Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster. „Uhlig heeft in de loop van zijn leven duizenden foto's gemaakt”, aldus Wielenga. „Dat deed hij overal waar hij kwam, ook in Münster en Enschede. Zo ontstond het idee om uit Uhligs enorme archief een foto-expositie samen te stellen met opnames uit beide steden. Enschede en Münster werken steeds intensiever samen, daar past dit goed bij.”

Impressies
De expositie was eerder dit jaar in het Haus der Niederlande in Münster te zien. In het kader van Die Tolle Woche hangen de foto's vanaf zaterdag een maand lang in de Performance Factory in Enschede. De opnames zijn gemaakt tussen 1970 en 2004. „Het zijn aardige impressies van het leven van alledag door de jaren heen”, schetst Wielenga.

„Je ziet een duidelijke ontwikkeling in kleding en houding. De foto's zeggen iets over de tijdsgeest, en over de locaties waar ze ontstaan zijn. In Münster zie je iets meer het keurige, burgerlijke publiek. Enschede lijkt wat losser dan Münster, gekleurder ook. Als je in die periode in de stad heb gewoond of er geweest bent, dan zul je ongetwijfeld iets herkennen.”

Nooit zonder fototoestel
„Mijn vader was zeer geïnteresseerd in mensen”, zegt Constantin Uhlig, die de foto-expositie samen met Friso Wielenga samenstelde. „Hij observeerde zijn omgeving heel nauwgezet. Je zag hem nooit zonder fototoestel.” In het weekend was Gerhard Uhlig vaak in Enschede. „Vanuit Münster lag het voor de hand om uitstapjes naar Enschede te maken. Mijn ouders vonden de markt en de binnenstad kennelijk interessant.”

Ook Constantin Uhlig ziet in de foto's van zijn vader een duidelijk verschil in de sfeer tussen de beide steden. „Münster is burgerlijk, gezapig, chique en stijfjes. Enschede lijkt op de een of andere manier opener. In het archief zijn tal van pakkende portretfoto's uit Enschede. Daarop is het contrast nog veel groter.”

Veelzijdig
Gerhard Uhlig werkte overigens niet alleen als fotograaf. Hij was actief als schilder en graficus en hield zich vanaf de jaren 70 vooral met kunsttheorie en onderwijskunde bezig. „Zijn werk is heel veelzijdig, van informeel tot popart, van illustraties tot spotprenten”, zegt Constantin Uhlig. „Ook de fotografie zag hij van meet af aan als kunstvorm. In het onderwijs moest hij alles kunnen overbrengen, daarom hield hij zich met allerlei zaken bezig.” Hij was een harde werker en perfectionist, benadrukt Uhlig. „Mijn vader deed nooit zomaar wat.”

Expositie Münster-Enschede. Fotografie Gerhard Uhlig. Vanaf zaterdag 28 september t/m 2 november te zien in de Performance Factory, Gebouw Zuid, Hoge Bothofstraat 39. Maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag 11.00 - 17.00 uur.
bron: http://enschede.1twente.nl/fotograaf-ma ... em?1143634

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3882
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Enschede en Münster

#5 Bericht door enschedeinansichten » do sep 26, 2019 4:31 pm

Een forum uitstapje ? :okay:
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

hans
Member
Member
Berichten: 2702
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Enschede en Münster

#6 Bericht door hans » do sep 26, 2019 6:00 pm

naar de bothof of naar münster ?

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4644
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#7 Bericht door Veteraan » do sep 26, 2019 10:07 pm

enschedeinansichten schreef:
do sep 26, 2019 4:31 pm
Een forum uitstapje ? :okay:
Heel goed idee!

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#8 Bericht door Arie » vr sep 27, 2019 1:42 pm

Kom ook wel kijken. Ben nog nooit in de Performance Factory geweeest.

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4644
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#9 Bericht door Veteraan » vr sep 27, 2019 5:35 pm

En Munster met de trein is ook erg leuk. En kan heel voordelig met een 5 persoonsticket.

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3882
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Enschede en Münster

#10 Bericht door enschedeinansichten » vr sep 27, 2019 5:41 pm

De expositie is in Enschede. Wat doen we dan in Munster ? :lol:
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4644
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#11 Bericht door Veteraan » vr sep 27, 2019 6:17 pm

hans schreef:
do sep 26, 2019 6:00 pm
naar de bothof of naar münster ?
Hans vroeg dat.
Münster heeft wel banden met Enschede. Die kunnen we dan versterken. :D

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3882
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Enschede en Münster

#12 Bericht door enschedeinansichten » vr sep 27, 2019 7:10 pm

Veteraan, neem je Hans serieus? :oops:
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4644
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#13 Bericht door Veteraan » vr sep 27, 2019 7:14 pm

enschedeinansichten schreef:
vr sep 27, 2019 7:10 pm
Veteraan, neem je Hans serieus? :oops:
:lol: :lol: :lol: :lol: Geldt hij voor Spek en bonen? :lol: :lol: :lol:

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3882
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Enschede en Münster

#14 Bericht door enschedeinansichten » vr sep 27, 2019 7:21 pm

inovator.JPG
inovator.JPG (35.11 KiB) 8683 keer bekeken
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

hans
Member
Member
Berichten: 2702
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Enschede en Münster

#15 Bericht door hans » vr sep 27, 2019 11:33 pm

sorry , ik had begrepen dat de expositie parallel in enschede en münster wordt gehouden , münster is dus kennelijk al geweest.
op naar de bothof dan maar ?

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3882
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Enschede en Münster

#16 Bericht door enschedeinansichten » za sep 28, 2019 12:24 am

Wanneer ?
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4644
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#17 Bericht door Veteraan » za sep 28, 2019 6:34 am

Expositie Münster-Enschede. Fotografie Gerhard Uhlig.
Vanaf zaterdag 28 september t/m 2 november te zien in de Performance Factory, Gebouw Zuid, Hoge Bothofstraat 39. Maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag 11.00 - 17.00 uur.

Voorstel a.s. vrijdag 4 oktober om 14.30 uur.

hans
Member
Member
Berichten: 2702
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Enschede en Münster

#18 Bericht door hans » za sep 28, 2019 9:25 am

is dat een feestdag ?

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#19 Bericht door Arie » za sep 28, 2019 9:45 am

hans schreef:
za sep 28, 2019 9:25 am
is dat een feestdag ?
Ja, werelddierendag. Ik probeer vrijdagmiddag ook te komen.

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4644
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Enschede en Münster

#20 Bericht door Veteraan » za sep 28, 2019 10:05 am

hans schreef:
za sep 28, 2019 9:25 am
is dat een feestdag ?
Jij krijgt een kluif!

Plaats reactie