Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Twentse tradities.

Omdat de wereld niet alleen om Enschede draait.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Twentse tradities.

#121 Bericht door Arie » do apr 14, 2022 1:54 pm

Vuurtje? Op deze locaties branden paasvuren in Enschede
13 april 2022
Charmain Zwijnenberg
paasvuur enschede

Voorgaande jaren ging het feest niet door vanwege aanhoudende droogte en de pandemie. Gelukkig kunnen we dit jaar eindelijk weer als vanouds naar een paasvuur kijken op eerste en tweede paasdag. Voor het gemak hebben wij een handig overzicht gemaakt van de paasvuren in Enschede.

De meeste paasvuren vinden op zondag 17 april (eerste paasdag) plaats in de gemeente Enschede. Op maandag 18 april (tweede paasdag) vindt er ook een plaats.

Paasvuur in Enschede op eerste paasdag
Beldershoekweg 20
Burgemeester Stroinkstraat 341
Drienerbrakenweg 5
Keppelerdijk 162
Lonneker Markeweg
Lonnekeresweg
Penninkskottenweg 9
Teesinklandenweg
Twekkelerweg (maisland)
Voortsweg/Stegenkampweg

Paasvuur in Enschede op tweede paasdag
Welnaweg 100
De bovenstaande locaties zijn bij de gemeente Enschede gemeld als paasvuurlocaties. We weten helaas niet hoe laat de paasvuren in de avond worden ontstoken.
bron: https://indebuurt.nl/enschede/nieuws/vu ... de~166356/

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Twentse tradities.

#122 Bericht door Arie » za jul 30, 2022 10:04 am

Zuid-Eschmarke boerenbruiloft tijdens school- en volksfeest krantenfoto 9-7-1934
Bijlagen
Zuid-Eschmarke boerenbruiloft tijdens school- en volksfeest krantenfoto 9-7-1934.jpg

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Twentse tradities.

#123 Bericht door Arie » wo nov 16, 2022 12:44 pm

Organisatoren paasvuur moeten stikstofuitstoot laten berekenen: "Dit is einde traditie"
Rutger Borgerink
&
Arnoud de Vries
Vandaag, 12:13

Meerdere organisatoren van paasvuren in Overijssel moeten een extern onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke schadelijke uitstoot van het vreugdevuur, zoals te hoge stikstofwaarden. Zij hebben daar deze week een brief over ontvangen van de provincie. De organisatoren vrezen dat de paasvuren volgend jaar niet meer door kunnen gaan. "Dit is einde traditie."
De provincie vraagt de organisatoren van het paasvuur om een zogenoemde Aerius-berekening te laten maken. Die moet worden uitgevoerd door een extern bureau, waarbij wordt berekend hoeveel stikstof er wordt uitgestoten en of die uitstoot mogelijk neerdaalt in kwetsbare Natura 2000-gebieden.
"Zo'n onderzoek kost al gauw 400 tot 500 euro", zegt Jos Harmelink, organisator van het paasvuur in Vasse. "Wij werken hier met vrijwilligers, dus wie gaat dat ophoesten? Ik kan de vrijwilligers toch niet vragen om allemaal even honderd euro in te leggen?".
Andere maatregelen
De organisatoren van het paasvuur wordt in de brief van de provincie ook opgedragen om te onderzoeken of het paasvuur schadelijk is voor beschermde diersoorten in de omgeving. Ook moeten ze maatregelen nemen om te voorkomen dat er dieren gedood worden bij het ontsteken van het paasvuur.
"Kleine zoogdieren kunnen zich in de bult gaan nestelen. Een goede afrastering van het vuur kan dat voorkomen", schrijft de provincie.
zie verder: https://www.rtvoost.nl/nieuws/2164423/o ... e-traditie

hans
Member
Member
Berichten: 2702
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Twentse tradities.

#124 Bericht door hans » za nov 19, 2022 10:33 pm

alles moet kapot.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19163
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Twentse tradities.

#125 Bericht door Arie » za dec 03, 2022 1:55 pm

Deze traditie blijft nog wel. Hoop ik.

Mysterie opgelost: hierom blazen we in de winter op de midwinterhoorn
26 november 2022
Martijn de Lange
midwinterhoornblazers_enschede.jpg
midwinterhoornblazers_enschede_ANP-301024453
Foto: ANP
Je hebt vast wel eens een midwinterhoorn gehoord. Dit instrument hoort bij de periode rond kerst. In Twente is het een doodzonde als je in de rest van het jaar op dit houten blaasinstrument speelt.

Het is een wintertraditie, want de hoorn wordt vanaf de eerste zondag van Advent geblazen (anbloazen) om de komst van het kerstkind aan te kondigen. Met Driekoningen, 6 januari, worden de houten hoorns weer opgeborgen (afbloazen). Je hoort het instrument vaak bij kerstmarkten, wandelingen en kerkdiensten.

Wat is een midwinterhoorn?
De midwinterhoorn is een lichtgebogen houten hoorn met een lengte tussen de 120 en 150 centimeter. De hoorn wordt meestal gemaakt van een berk, els of wilg. De hoorns worden ofwel aan elkaar gelijmd (droge hoorn) of in water gehangen, zodat de naden hermetisch worden afgesloten (natte hoorn). Aan de hoorn is een uitneembaar mondstuk bevestigd, de hap, dat gemaakt wordt van vlierhout.

Zes natuurtonen blazen
Hoewel de midwinterhoorn erg lang is, komen er maar een paar klanken uit. Je kunt er zes natuurtonen op blazen. Omdat de hoorns niet te stemmen zijn, kun je niet met anderen samenspelen. Een midwinterhoorn wordt dan ook altijd solo geblazen.

Het geluid is een klagende, weemoedige klank die wel vijf tot acht kilometer ver te horen is. Voor de melodie is een standaard, die in Twente n oaldn roop genoemd wordt. Meestal wordt in de schemering geblazen en dat draagt bij aan de mystieke sfeer die bij de midwinterhoorn hoort.

Geschiedenis midwinterhoorn
De herkomst van het midwinterhoornblazen is onduidelijk. Vroeger gebruikten boeren hoorns om elkaar over lange afstanden boodschappen en signalen door te kunnen geven, ook in het oosten van Nederland. Door het wegvallen van de functie van de midwinterhoorn werd het blazen bedreigd, maar toch is besloten om in de midwinterperiode te blijven blazen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd in het oude gebruik nieuw leven geblazen. In 1949 werd voor het eerst in georganiseerd verband op de midwinterhoorn gespeeld in Twente. In het jaar 1953 werd voor het eerst een concours opgezet door schoolmeester Toon Borghuis uit Oldenzaal, architect Jan Jans uit Almelo en kastelein Jan Racer Palthe uit Volthe.

Immaterieel cultureel erfgoed
Het blazen op de midwinterhoorn in Gelderland en Overijssel is sinds december 2013 erkend als nationaal erkende volkscultuur. De traditie staat op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
bron en video zie: https://indebuurt.nl/enschede/genieten- ... rn~198935/

Plaats reactie