Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Spreek je dialect

Omdat de wereld niet alleen om Enschede draait.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4701 Bericht door GerritHondelink » vr sep 30, 2022 8:10 am

Ne vrömde koo likt gin vrömd kalf. Een vreemde koe likt geen vreemd kalf. Stiefmoeders hebben soms moeite met niet-eigen kinderen.


Marjolein
Ik goa nich zo geern meer noar school
En echt nich alleen um het leren
Ik goa nich zo geern meer noar school
En ook nich vanwege mien' kleren.

Ik goa nich zo geern meer noar school
Want mien va leeft met ne vriendin
En mien moder hef noe een baantje
As ik thoes kom kan ik der nich in.

Soms dreenk ik dan thee bie de buurvrouw
Of hang wat roond in de stad
En ik do ook gin bal an mien hoeswark
En ik heb ook al es wat ejat.

Ik goa nich zo geern meer noar school
Wat hef dat veur mie nog veur zin
Mien moder hef immers een baantje
En mien va, noe, den hef ne vriendin.

Jaap van der Hoeff.


30 september Hiëronymus van Bethlehem.
Het wordt vandaag geleidelijk bewolkter maar het blijft zo goed als droog, vanmiddag stijgt de temperatuur tot 16 °C.

Is de nacht van Hiëronymus klaar,
een strenge winter verwacht je maar.

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4702 Bericht door GerritHondelink » za okt 01, 2022 8:58 am

Wel ne koo verkof mot wetn dat de melk meender wordt. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, winst heeft vaak een keerzijde.


De lange koo en ‘t korte peerd, dee zint in ‘n handel ‘t meeste weerd .
OKTOBER, WIJNMAAND, EIKELMAAND, ZAAIMAAND, ROZENKRANSMAAND.
Wijnmaand. Merkwaardig dat in landen als Nederland en België, waar de wijnbouw nauwelijks van enige betekenis is, voor oktober toch de benaming Wijnmaand wordt gebruikt. Het feit dat de Romeinen de maand oktober hebben gewijd aan hun god Bacchus, zal mogelijk een rol hebben gespeeld. Ver terug in onze vaderlandse geschiedenis wordt al gesproken van Windumememanoth, maand van de wijnoogst. Duitsland en Oostenrijk spreken voor oktober als tweede benaming eveneens van Wijnmaand.
De voorbereidingen voor de winter worden gedaan. Kille regens en stormen kondigen het donkere jaargetijde aan. Toch doet de zomer nog wel eens een uitval of laat een vroege winter al van zich spreken. Verdwijnt de boer van de akker dan worden hond en jager wakker.
1 okt Bavo (Bamis, eigenlijk 'Baafmis' samentrekking van Bavomis).
Het wordt vandaag geleidelijk zonniger en de kans op neerslag neemt af in Enschede. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 16 °C.
Rond Sint Bavo wil het nog wel eens flink regenen en waaien.
In de volkstaal is regen en stormachtig weer de benaming Bamisweer vaak gebruikt. Bamis is ontleend aan de Sint Bavo mis.

Als het regent op Bamis,
dan komt er een natte Kerstmis.

Is de zomer goed en droog ,
met Sint Bavo de paraplu omhoog. (1 oktober).


Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4703 Bericht door GerritHondelink » zo okt 02, 2022 8:34 am

Ne koo vret mangs oonder ’t glind hen. (’t glind = afrastering) Als een man met een ander dan z’n eigen meisje vrijt, dan vret hee ok oonder ’t glind hen !


NE KREAI OPT HEK (1)
Van t weer, doar kö'j tegnswoardig vaak nich völ van op an. As ze op t tilvisie reagn veurspealt dan wordt t meestentieds mooi weer en as ze zegt dat de zun zal schienn, dan kö'w der hoast wal op rekn, da'w slecht weer kriegt met reagn en hardn weend. Nee, dan gung dat vroeger toch wa n luk aanders. Too wam der leu, dee helemoal van t weer ofhaanklik warn, zoas de mulders en de boem. En dee warn vaak zo venemstig, dat ze deur allenig meer noar de locht te kiekn, kondn zegn wat veur weer of t wör. Too ik nog nen kleann jong was, weun der bi-j oons in de Brookheum ook zon keerlke. Greadske Vealdhoes heetn het. Greadske klöttern bi-j Weerninks Toon n luk op de boerderi-j roond en het kon an t doon en t loatn van de vöggel en de beest zeen of da'w aander weer kreegn.
En n horlozie, dat har het ook heel nich neudig. A'j Greadske vreugn hoo laat of t was, dan keek het eaven noar de zun en dan kon t ow de tied zegn. En geleuf mi-j meer, dat het der nooit völ nöangs zat! En van dee keundigheid van Greadske doar wil ik ow now ees wat van verteln. Iets wat ik in miene jonge joarn zölf met heb maakt:
t Was op nen waarmn dag midn in t zommer. Wi-j ham a twee wek mooi, zunnig weer had en t heui op t laand van Weerninks Toon dat kon now wordn inhaald. Umdat Toon gin wearkvolk kon kriegn, har hee oons jongs vroagt of wi-j em veur n paar stuuver nen dag woln helpn met t heuin. Now, dat woln wi-j wa. n Paar ceant verdeenn dat kwam oons best van pas. En zo warn wi-j dan op den dag druk an de gang met t oplaadn van t heui op ne grote koar. As dee vol was, dan gung t spul noar Toon zien hoes hen en noa n zetke dan kwamp de koar weer leug weerum en begun t oplaadn van veurn of an. Foj, foj, wat wast heet. t Zweet dat leup oons met ströalkes van n kop. t Was zo tegn half veer, too Toon zea: "Jongs, as de koar voart weer op t hoes an geet, dan mo'j metgoan. Bi-j oons in de kökn steet wat te etn kloar."
Now a'j t zo zegt. n Paar vlakn stoet en ne kom koffie, dat zol der
best wal ingaan. n Good keteer later zatn wi-j bi-j Toon in de kökn en deudn oons te good an de lekkere vlakn stoet en de koffie, dee Hanna, Toon ziene vrouw, veur oons har klaar zet.


02 okt Engelbewaarders.
Oktober=Wijnmaand. Merkwaardig dat in landen als Nederland en België, waar de wijnbouw nauwelijks van enige betekenis is, voor oktober toch de benaming Wijnmaand wordt gebruikt. Het feit dat de Romeinen de maand oktober hebben gewijd aan hun god Bacchus, zal mogelijk een rol hebben gespeeld. Ver terug in onze vaderlandse geschiedenis wordt al gesproken van Windumememanoth, maand van de wijnoogst. Duitsland en Oostenrijk spreken voor oktober als tweede benaming eveneens van Wijnmaand.
Het wordt vandaag geleidelijk zonniger en het blijft zo goed als droog. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 17 °C.

Engelbewaarder stoa mie bie,
dan is ’t weenter rap veurbie.

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4704 Bericht door GerritHondelink » ma okt 03, 2022 8:52 am

Was alns op de wearld geliek en alle leu eaven riek, dan zaatn ze amoal um ’n heerd en wel zorgdn dan veur de koo en het peerd? Verschil moet er zijn.


NE KREAI OPT HEK (2)
Ik har net miene eerste vlak stoet achter de kneup, too Greadske oet t raam noar boetn keek, in een maol oawereand vleug en reup:"Jongs, as de bliksem naar t laand hen. t Geet reagn!"
Wi-j keekn Greadske ees an. Eerst dachtn wi-j dat tem in n kop was slaagn. t Geet reagn ... En de zun dee schient ja nog volop "Kiek dan, daar," wees het, "daar zit ne kreai opt hek ... " Noh, wat zol dat. Der zit ja toch wa vaker ne kreai op n hek. "Nee, nee, kom met! As der ne kreai op n hek geet zitn, dan koomp der reagn!" En daar vleugn Toon en Greadske hen, en wi-j der achter an. Ik kon nog net ne vlak stoet van de toafel griepn en too zat ik a weer op de kaar op weg naar t laand. In t eerst was der nog niks te doon. De zun dee scheen ent was nog net zo waarm as veur dee tied. Wi-j begunn a n luk te foetern. Greadske ook aait met ziene flantuutn. Loopt wi-j oons hier nen bult te zweetn en loa'w doar gunder stoet lign en koffie koald wordn allenig umdat der ne kreai op t hek gung zitn.
Meer wi-j warn net met t leste heui an t oplaadn, too der doonkere wolkn kwamn opzetn en t in wiedte begun te grommeln. En too wi-j bi-j Weerninks Toon de del opreedn, veuln de eerste dikke dröppels oet ne duustere lacht en brak der n schoer los van wat heb ik di-j. Hes nog nooit zuk löchtn en doondern metmaakt. En reagn za'k di-j verteln ... !
Zo zee'j meer weer. Hoo boernwiesheid toch al nich van pas kan komn.
Dus a'j ees n moal eargns ne kreai op n hek zeet zitn, waart ow dan meer. Dan kö'j der van op an dat t geet reagn!
G.A. Frieman


03 okt. Gerardus van Brogne
Eikelmaand.
Eikels zijn in vroeger jaren veelvuldig geraapt en voor velerlei doeleinden gebruikt.
Het is een belangrijke voedselbron. Wilde zwijnen, veldmuizen, bosmuizen, herten, reeën, gaaien, beren en eekhoorns, ze zijn er allemaal gek op. Maar ook als brandstof in de kachel van de armen.
Het wordt geleidelijk bewolkter maar het blijft zo goed als droog in Enschede. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 17 °C.

Oktober zet het blad in ’t goold,
’t joar sökkelt hen, ’t wödt zeutkes oold.

De appeln mot noe van de beum,
’t mooie weer wödt nog beteun.

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4705 Bericht door GerritHondelink » wo okt 05, 2022 7:58 am

Ne koo kö’j umtoeschken, mar an oe vrouw zit ie’j vast. Toen deze zegswijze ontstond, dacht men nog niet aan echtscheiding in Twente.


Kattekwaod
Rikkespöste,
skrikdraod,
rasterpäöle,
kattekwaod.
Schökskes stroom
deur de hand,
opsternäöts,
heel astrant
stene smieten
nao ne koo,
nóg ne kere,
astertoo.
Nen boer slöt mi-j
an de kop,
kump van achtern,
houwt der op.
Hulend dan,
't hoes op an;
'n träönenvleus,
de kop mooi zoer,
Dén wet der van!
Dén slöp neet good!
Gräölt mi-j daor
dén viezen boer!

Sebastiaan Roes.


05 okt PLACIDIUS.
Oktober = Rozenkransmaand. Het bidden van de rozenkrans is voor veel mensen, vooral voor de katholieken, al eeuwen en eeuwen een heel speciale wijze van bidden. Eeuwenlang is het ook al gewoonte de rozenkrans te bidden voor het slapengaan. Het rozenkransgebed is vooral gewijd aan Maria, de moeder van alle mensen.

Het blijft vandaag bewolkt maar zo goed als droog in Enschede. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 20 °C en is de wind matig.

In october zeg oonze eume
möt de appeln van de beume.

Vergeet niet te bidden op St. Placied,
of het zal regenen dat het giet.


Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4706 Bericht door GerritHondelink » zo okt 09, 2022 8:52 am

Ook de beste koo steet wel ’s dreug. Ook de meest toegewijde mensen blijven wel eens in gebreke.HERFST
Koole nächte, waarme daage,
Dan is den haarfst zo woondermooi.
De kleur'n komt dan op de blaare,
De bloom'n staot in letst'n tooi.
Het wodt now stil in bos en veeld,
Het leew'n wodt er meender.
De spreukskes wodt now weer verteeld
Duur d' oalders an heer keender.
De witte wiewe gaat now weer
Met lange newel-sliert'n.
Ze daanst en zweeft al op en neer,
I'j zeet ze a van wiet'n.
De padd'nsteulkes in het bos
Met broene en rooie käpkes,
Dee kiekt niejplichtig oet 't mos;
't Is net ne parreplu met läpkes.
De ekkel valt weer op de groond
Rits, rats, zo duur de täkke.
'n Kateker geet now weer in 't roond
En zoargt vuur kaole wekke.
Hee slept en spreenk van toog tot toog
Daar boaw'n in de dann'n.
Zien nust zit daao, ja dreug en hoog,
Den honger kan e bann'n,
Natuur geet zo zien eig'n gaank,
Dee steurt zich an gin meanske.
En lik het weenter ok wat laank,
't Wodt vuurjaor, ok in Eanske'.

Hendrik Eitink.


09 okt Dionysius (ook Denis) van St-Denis.
Het blijft vandaag zonnig en droog in Enschede. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 17 °C.

Helder weer op St. Denies,
meldt gewoonlijk een sterke vries.

Goede Denijs,
geef ons vuur en weinig ijs.

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4707 Bericht door GerritHondelink » ma okt 10, 2022 7:39 am

Een koo die völ bleert en ’n wief dat völ reert bederft oe de del en bederft oe de heerd.


MIENE BUURVROUW
Ik binder weer van de vakaansie, Leu !
ik was der echt an toa.
Ik zat heerlik in 'n zommerhuuske,
Mien'n neuste buurvrouw was ne koo.
Vuur dag en dauw ston zee te leui'n,
Nen wekker har ik nich van doon.
Völ kon'k mi'j nich met heer bemeui'n,
Want waar zee ston was 't lang nich schoon.
Met here grote lodderoog'n
Keek zee mi'j mangs zo heunkernd an;
Mer ik was zoonder mededoog'n:
Nen natt'n nös daor heul 'k nich van.
Zee ston mer met heer tong te likk'n
Van links naar rechts um heer'n moond.
Dat ze zowat nog in gaot blikk'n
Dat lik mi'j toch nich naa gezoond.
Den moond was alduur in beweging,
Zo as de meanske wal is doot
Dee't naor nen wedstried staot te kiek'n;
Dee smiet den kowgom ook in 't roond.
De koo har heel völ last van vleeg'n,
De oor'n wapper'n hen en weer.
Waorum zal ik der toch um leeg'n,
Ze zatt'n aorig oonder smeer.
Mer wa'k dan van mien' buurvrouw vin:
De röst dee van zo'n koobeest oetgeet
Dee wearkt weldaodig op ow in.
Ik zeg 't ow mer, 't is da'j het weet.

Hendrik Eitink.


10 okt. Ghislain (ook Geleyn, Gelinus of Gislenus) van St-Ghislain.
Het wordt geleidelijk bewolkter en de kans op neerslag neemt toe in Enschede, met vanmiddag kans op een regenbui. De temperatuur stijgt tot 17 °C.

In disse maond verspölt de beume eer kleed.
’t Is ’t leaven dat vot wier geet.

October de moand van de wien,
maer nich veur de wilde k’nien.

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4708 Bericht door GerritHondelink » di okt 11, 2022 7:38 am

Dee koo bolt; ze is nen heeln dag al an ’t reppeln.
REPPELN Klauteren; klimmen springen. speels elkaar bespringen (van bv. tochtige koeien). praten (druk)
Reppeln. Elkaar bespringen; wild stoeien; wild spelen; niet rustig blijven zitten vooral gezegd van kinderen die klauteren op stoelen enz.
Jongs zit nich zo op die steul te reppeln. Hoal is op met dat gereppel op die steul zometéén valt ter wat um.
BOLN tochtig zijn van koeien. Koeien worden geslachtsrijp als ze zo’n 8 maanden tot een jaar oud zijn.
Vanaf dat moment worden ze om de drie weken vruchtbaar ('tochtig').


Biej 'n scheerbaas
Kottns was ik biej mien scheerbaas,
Den ok lid van ‘n braandweer is.
Ut was tr drok. Ik mos toon wochn
Töt mien verdreet en aargemis.
Zo in de löppe kreeg'k te heurn
Wat in ut dorp de roonde deed.
Wel trouwen mos en was e störven
‘n Heel gekoonkel zoas ‘t doar geet.
Deur ‘n énen wöddn dr wat verteld,
Of hee dr zölf biej har e stoan.
N’n aandern dikten ‘t nog wat an.
‘n Woaren toodracht möj naar roan.
Bedekt oonder n’n stuk wit laakn,
Har'k in ‘n kapstool plaats e nomm”n,
En ‘n kapper knipm met oavergave,
Woarveur ik biej hum was e komm’n.
Töt ‘t oognblik dat zien pieper ging,
Knipm hee met vasten haand.
Toon mos hee vot en leet miej zittn.
Aargens in ‘t dorp was dr n’n braand.
Veraltereerd, met ‘n moond vol taane,
Gromdn ik wat nösterug in mien board.
Zien vrouwe, den 't vak ok verstond,
Hef toon ‘t karwei veur hum e kloard.

Oonzen Harman.


11 okt Gummarus (ook Goemer, Gommaar, Gommaer, Gomarus of Gommarus) van Lier.
Het wordt geleidelijk bewolkter maar het blijft zo goed als droog in Enschede. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 16 °C.

St. Gummaruszomer De nazomer, oudewijvenzomer of sint-michielszomer (soms ook wel als Été Indien of Indian Summer aangeduid) is de periode van eind september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn.

Treedt Gommarus met droogte in,
de winter zal nat zijn in het begin.

Volgen op Gommarus natte dagen,
de winter zal door nat mishagen.
.

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4709 Bericht door GerritHondelink » wo okt 12, 2022 8:00 am

As de koo gin melk meer gef, koomp e bie’j n slager. Wie niet goed meer is voor zijn werk wordt al gauw afgedankt.


Het oale ledikaant
Daar steet e, keurig opemaakt,
Nog nooit had e zien plicht verzaakt,
Had zien lèèm'n laank alles edrèègn,
De hele familie had er wal es inelèègn,
Tien wichter wann d'r in geboorn,
Zaggn op dit plekje hun èèrste ochtendgloorn,
De vuurpret d'rvan was um ók neet ontgaan,
De springvèèrn haddn dapper mètedoan,
Was d'r zeekte, dan stune klaor,
Hij lag zo lekker, 't is vaste waor,
Van't mooiste hoolt, duur opa zèlf emaakt,
Wat kon oma 't schell'n det e zo naw en dan es kraakt!
Bie ne sputter te völle op, det köj hoaste wa roan,
Word'n e mèèr zon waterberre, zo schommeln alles joa!
As 't klèène Jantje zeek was kröp e d'r ok bie in,
Tussn va en moder in, det was um wa noar't zin,
Ma now, noa al die joarn bint de oale leu't zat,
Zee zegt: "Het oale ledikaant hef ne kèèr zien tied ehad ",
Now mut e 't veeld ruumn op de stèè,
Dit berre is hun now völs te klèèn,
De oaverstap wordt gauw emaakt,
Naor een sloapstèè den neet zo onmundig kraakt:
Een li-zi-mo det möt d'r kommn,
Want opa lig 's nachs zo te brommn,
Dus de oale leu wilt modernisèèrn,
Wilt zon niejemoodsberre wal es prebèèrn,
Ma het mooie eekn ledikaant,
Wordt now as braandhoolt opebraant,
En zo nemt in de vlammn, zo is't maar net,
Het OALE LEDIKAANT al zien GEHEIMEN met!

Ineke Smit-Vukkink.


12 okt Wilfridus; Herlindis (ook Gerlindis van Aldeneyk)
Het wordt vandaag geleidelijk bewolkter maar het blijft zo goed als droog in Enschede. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 16 °C.
Oktoberweer kump in meert terug.

A’j völ beuk’n nötjes könt pellen
dan wik oe völ ies veurspellen.

Wilfred kou,
januari lauw.

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4710 Bericht door GerritHondelink » do okt 13, 2022 8:19 am

Jaag de koo nich te wied in de spurrie. Waag niet te veel. Zet niet te hoog in.


DOAR IS NIKS VERAANDERD
Vrooger harn de keals ne bokse en de vrouwleu 'n kleedje an.
Mear non loopt er heel wat vrouwleu in ne bokse, as ne man.
Nee, het is neet mear as vrooger. Want toen zag iej jums op slag
Of 't nen keal was of ne vrouwe. Mear kiekt non 's, vandaag' an dag.
Vrooger harn ze 't neet edurved um ne bokse an te trekng.
Want dan har eur iedereene vast en zeker noa ekekn.
Mear teengswoordig is det aanders, veendt de leu het heel gewoon.
Nee, ne vrouwe in ne bokse vaalt non ech neet mear oet 'n toon.
Toch, ne vrouwe in ne bokse, ook al veene wiej 't neet liekng,
Was ook vrooger niks bezuender, awwe 't nuchter goat bekiekng.
Ik geleuwe det er vrooger net zoo good heel vulle warn,
Ik bedoole: ook heel vulle vrouwleu dee 't de boks' an harn
.
Jan Rozendom.


13 okt Eduardus.
Het blijft vandaag bewolkt en de neerslagkans blijft hoog in Enschede. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 14 °C en is de wind matig,

An völ beum zit a wier gel blad,
´t zommer heb wi´j a wier had.

’t Jager met de hoond
zwaerft noe wier in ’t roond
Vuur haaz’n gef dat ja gin wil
krig nen schot hagel in de bil.

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4711 Bericht door GerritHondelink » vr okt 14, 2022 7:46 am

Ne koo wil nog wa gauw veget’n dat he een kalf is west! Ouderen verwijten jongeren gedrag wat ze zelf ook toonden tijdens hun jeugd.


OONZE MOO
Ak 's oavonds is evn, zo mer röstig zit
Meu van 't wark in ieder lid,
doert nich lange en valt mie d'oogn too.

De kraante glid mie oet de haand
en mienen kop zakt vot, noar d 'ene kaant.
Ine es zee' k ze dan wier. .. oonze Moo.
Eerst wazig, dan fel verlicht,
met eur gerimpeld, vertrouwd gezicht,
vol zorgen en totaal verweerd.
De haande onder n 'umslagdook.
Aajt zittend in één en n zölf den hook
op dat makkelike steulken bie 'n heerd.
En in d'oalde kökn zee'k dan wier ieder ding.
't Leppelrekke onder dat petretje, wat der aajt a hing,
Van d' oolders met de keender, almoal tesaam.
En dee oolderwetse peunderklok,
of de doeve in de kow, op 'n stok.
Met nen bleuienden geranium veur 't raam.
En ak dan eur stemme weer heur:
"Kom op jonge, nich opgeven, smiet oe der veur:"
Dan veul ik mie toch zo blie 'j.
Inees word ik dan wakker,stief en verkleumd.
Woar bun ik now, wat is ter, hekke dreumd?
En toch veul ik mie gelukkig.
Oons moo was der eaven wier bie 'j.

lecam


14 okt Calixtus. Donatianus.
De dag begint bewolkt en de temperatuur loopt op tot ongeveer 15 °C.
Oktober nat en koel,
de winter zacht en koel.

Loat ’t weer oe nich bedreegn a’j de wille gaanze zeet vleegn.


Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19091
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Spreek je dialect

#4712 Bericht door Arie » vr okt 14, 2022 10:15 am

GerritHondelink schreef:
vr okt 14, 2022 7:46 am


Loat ’t weer oe nich bedreegn a’j de wille gaanze zeet vleegn.

[/i]
Ik heb ze gisteren in grote aantal en in V form zien overvliegen. Ze maakten veel lawaai en vlogen in noordelijke richting.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19091
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Spreek je dialect

#4713 Bericht door Arie » vr okt 14, 2022 10:20 am

Gerrit hoe ziet een peunderklok er uit?

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4714 Bericht door GerritHondelink » vr okt 14, 2022 11:25 am

twentse peunder klok.jpg
(52.89 KiB) 162 keer gedownload

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4715 Bericht door GerritHondelink » vr okt 14, 2022 11:27 am

peunder = gewicht (van een pond)

In uitdrukking: de gewichten optrekken (van een klok); de snottebellen opsnuiven

hans
Member
Member
Berichten: 2699
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Spreek je dialect

#4716 Bericht door hans » vr okt 14, 2022 11:52 am

Dawüsikwa

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19091
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Spreek je dialect

#4717 Bericht door Arie » vr okt 14, 2022 12:00 pm

hans schreef:
vr okt 14, 2022 11:52 am
Dawüsikwa
Ik niet.
Ik had de klok wal horen luiden maar wist niet waar de klepel hing. :D

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4718 Bericht door GerritHondelink » za okt 15, 2022 8:26 am

Oonder de koo zitn Een koe aan het melken zijn.


SPÖLLEN MET VUUR
Onder de asse
smeult 't vuur,
dat nooit ontvlammen mag.
Holt d'n aosem in
zodat ’t neet
harder geet gleujen.
Laot 't vonken
onder de asse blieven
tut d'n lesten dag.

Johanna van Hameland


15 okt. Teresa (ook Theresia) van Avila.
Het blijft vandaag bewolkt maar zo goed als droog in Enschede. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 17 °C.

Met Sinte Treze (15 okt) , vallen de laatste bezen.(bessen)

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4719 Bericht door GerritHondelink » zo okt 16, 2022 8:39 am

Het vlög 'm oet de moond as ne koo oet 't gat. Hij heeft ruw taalgebruik.Verleurn leef
Ik schrief oewn naam
in de iesbloomn op de roetn
en met mien' haandske boetn in n snee en langs de koolde loch.
Ik schrief oewn naam
in mienn oadem op ut raam in t bleuiselblad van mei
en met t bloomnzoad dat ik zeai.
Ik schrief oewn naam in de plässe noa de bujje
in de zunne met mienn schaa en met framboozn-puddingsaus in vanille-yoghurtvlaa.

Theo Vossebeld.


16 okt Gallus van St-Gallen.
Het blijft vandaag bewolkt maar zo goed als droog in Enschede, met vanavond kans op motregen. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 18 °C.

In oktober, nao Sint Gal,
Mot de koo’n weer op stal.
Giet Sint Gallus als een vat,
dan wordt de zomer strakjes nat
Is Sint Gallus droog,
de broekspijp in de zomer niet omhoog.

Voor Sint Gallen moeten de appels en de peren geplukt zijn.

Gebruikersavatar
GerritHondelink
Member
Member
Berichten: 3645
Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm

Re: Spreek je dialect

#4720 Bericht door GerritHondelink » ma okt 17, 2022 8:27 am

Dee koo reert der wat of. Die koe loeit veel. Waarom loeit een koe? Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald. Ook tochtige koeien loeien om de aandacht op zichzelf te vestigen, net als hongerig rundvee.


GEVOLG VAN ALTZHEIMER
Zi'j eurt niet de vaogels en 't uulen van een kind;
zöt niet de vlinder op een bloeme vuult niet de zwoele wind.
Zi'j rök ok gien lentebloesem niets meer wärkt op aer gemoed.
Zels de zomerzunne vuult zi'j niet, zöt niet de ärfst in golden gloed.
Aer innerlijk ef gien eerd,
't is kold, ienzaam en ontzield,
niets wärkt, oe'j 'tok wendt of keert.
Gien störm die aer nog terugge voert.
Zi'j blif gevuulloos, doof en blind.
Er is niets meer wat aer ier nog bindt.

Minke Kraijer.


17 okt Ignatius van Antiochië
Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. Van het zuiden uit trekken enkele buien noordoostwaarts. Vanmiddag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Vooral in het oosten is plaatselijk onweer mogelijk.

Als het in oktober dondert, komt er een kwakkelwinter.

As de gaanze onröstig zint
dan krieg ie’j reag’n en wind.Plaats reactie